23-годишният Калоян Манев, който заби БМВ в тролейбусен стълб в ж.к. „Меден рудник“, при което загина 30-годишният Милко Милков от квартал Долно Езерово, влиза в съда. Шофьорът бил надрусан с канабис и метамфетамин и карал колата с 97 км/час при разрешението 50 км/ час. Зверската катастрофа стана на 31 януари 2015 година, а днес от Окръжна прокуратура в Бургас съобщиха, че Манев е предаден на съда, като е обвинен в причиняване на смърт на спътника си, при управление на автомобил с превишена скорост и след употреба на канабис и метамфетамин.

„На 31 януари 2015г., около 17.20 часа, на бул.„Захари Стоянов“, край ж.к.„Меден рудник“, при управление на лек автомобил БМВ, Манев е нарушил правилата за движение по пътищата, като управлявал превозното средство с превишена скорост от 97 км. в час на място, на което максимално допустимата от закона скорост е 50 км. в час. Подсъдимият е управлявал автомобила под влиянието на наркотични вещества. В резултат на тези фактори, Манев изгубил контрол над автомобила и допуснал самостоятелн катастрофа, като по непредпазливост причинил смъртта на мъж пътувал в автомобила, както и по непредпазливост причинил лека телесна повреда на друг пътуващ с него - престъпление по чл.343, ал.ІV, вр. ал.3, предл.2 б.„Б“, вр. чл.342, ал.1 от НК“, съобщават от прокуратурата.

Във фаталния ден, около 17.00 ч., подсъдимият се е срещнал в кв.„Долно Езерово“ със свой познат. В този период от време той вече бил употребил наркотични вещества. Времето е било дъждовно. Пострадалият, заедно с още едно лице, търсел транспорт до ж.к.“М.Рудник“, като за целта помолил Манев да го отведе. И тримата се качили в автомобила, като били без предпазни колани. В този момент се е смрачавало, като дъжда се е усилвал постепенно. Подсъдимият управлявал лекия автомобил “БМВ” с превишена скорост от около 80-90 км.ч., като приближил светофара до магазин „Бриколаж“.

Пътното платно за движение се е състояло от три ленти за движение, разделени помежду си с прекъснати линии. В този участък имало плавен завой надясно със слаб наклон на изкачване. Подс.Манев управлявал автомобила си около средата на своята лента със скорост около 97 км.ч., с включени светлини. Той предприел изпреварване на автомобил. Скоростта на л.а. БМВ и стичащата се дъждовна вода по пътното платно са създали условия за възникване на аквапланинг, както и употребените наркотици довели до загуба от страна на водача върху контрола над автомобила. Л.а. БМВ напуснал пътното платно отдясно, като първо се ударил с предната дясна странична част в края на мантинелата. В края на съприкосновението с метален стълб, автомобилът се завъртял рязко надясно и достигнал с предната си странична дясна част тролейбусния стълб. Настъпил силен удар в предната дясна врата, където седял пострадалия. В мига на един от поредните удари на автомобила, скоростта на автомобила била около 75 км/час. И тримата мъже изпаднали в безсъзнание от третия удар, като седящият на предна дясна седалка – починал в резултат на получените травми. Произшествието настъпило на около 50 м. преди първото кръстовище на бул. "Захари Стоянов" за к-с "Меден рудник“.

Окръжен съд-Бургас е насрочил съдебното заседание на 28 юни 2016 г.