Бургаският окръжен съд остави без уважение искането за изменение на определената мярка за неотклонение на Бойко Борецов, който нападна заедно с братовчед си Христо Борецов инкасо автомобил в Средец, и го и остави в ареста. Пред съда днес той поиска да бъде пуснат под домашен арест, защото вдигал кръвно и припадал в ареста.

Той е обвинен за това, че на 8 февруари, около 09,00ч., в Средец, действайки като съизвършител в съучастие с братовчед си, направил опит да отнеме чужди движими вещи – сумата от 125 000лв., собственост на НОИ с намерение противозаконно да ги присвои. За целта Борецов е употребил сила, бил е въоръжен с пистолет. Грабежът е в особено големи размери, като опитът е останал недовършен, поради независещи от дееца причини – престъпление по чл.199, ал.2, т.3, вр. с чл.198, ал.1, вр. с чл. 20, ал.2, вр. с чл.18, ал.1 от НК.

За престъплението се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 г. до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, като Съдът може да постанови и конфискация на цялото или част от имуществото на обвиняемия.

Прокурорът определи жалбата на Борецов като неоснователна, а определението на съда - като правилно и законосъобразно. Представителят на държавното обвинение поиска от съда Борецов да бъде оставен в ареста. Той мотивира искането си с факта, че може да бъде направено обосновано предположение, че Борецов е автор на престъплението. Предположението е подкрепено от събраните до момента доказателства, извършените огледи на местопроизшествието, както и разпитите на свидетели. Представителят на държавното обвинение бе категоричен, че Борецов може да извърши ново престъпление или да се укрие, като тази възможност се обуславя от предвиденото в закона изключително тежко наказание за извършеното.

Съдът се съобрази с мотивите на прокуратурата и определи Борецов да остане в ареста.

Определението на Окръжен съд –Бургас подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града.