Новозеландският гражданин Гари Ардерн е невинен за отвличането на биологичния си син – Георги Бакалов.

Това постанови Бургаският апелативен съд. Решението на магистратите идва след 5-годишна сага. През март 2011 година тайно от майката, Ардерн отвлече 9-годишният тогава Георги и през летище Бургас го откара в Нова Зеландия. Сигнал за похищението до медиите подаде дядото на детето – Георги Бакалов.

Служителка от аеропорта, призована за разпит пред магистратите, твърди, че преди отлитането на чужденеца с детето, не е забелязала нищо нередно или смущаващо в поведението им. Те били напълно спокойни, нищо в държанието им не разкривало необичайна ситуация, нито сочело на престъпно посегателство на мъжа спрямо детето.

„По делото няма данни за ограничаване или отнемане на възможността на момчето за свободно придвижване в пространството, по време на престоя си в Нова Зеландия”, посочват магистратите.

Детето живя повече от година при близките на баща си в Нова Зеландия. През 2012 г. с решение на съда в гр. Хънтли бе върнато в България.

На първа инстанция в Бургас новозеландецът бе обявен за невинен. Прокуратурата обаче протестира и настоя той да бъде осъден. Според съда обаче протестът е неоснователен.

„Липсата на поискано и дадено от майката, като единствен негов родител, съгласие за отвеждането му в друга страна, както и липсата на такова съгласие от друго, упълномощено от майката лице, не е достатъчна за да е налице престъплението отвличане на малолетно дете”, пише в решението на съдебния състав. Съдебният акт подлежи на обжалване или протестиране пред ВКС.