Бургаският бизнесмен Станимир Василев ще бъде 2 г. и 4 месеца в затворническо общежитие за катастрофа в Поморие, при която загина Мартин Батуров, а съпругата му Виктория Батурова беше ранена. Тричленен състав на ВКС остави в сила въззивно решение на Бургаския апелативен съд от 15 януари 2016 г. по делото срещу Василев. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

С постановения съдебен акт Апелативен съд Бургас е изменил присъдата на ОС Бургас като е оправдал подсъдимия Станимир Василев по обвинението за извършено престъпление по транспорта във връзка с нарушение на чл.119, ал.1 от ЗДвП.В останалата част присъдата е потвърдена.

С първоинстанционната присъда подсъдимият Станимир Василев е признат за виновен в това, че на 16 октомври 2013г. в Поморие, на кръстовището на ул. „Сливница " и ул. „Солна" при управление на лек автомобил „Рено Еспейс" нарушил правилата за движение по пътищата и на пешеходната пътека на ул. „Сливница" по непредпазливост причинил смъртта на Марин Батуров и средна телесна повреда на съпругата му Виктория Батурова, поради което съдът му наложил наказание две години и четири месеца лишаване от свобода, търпими при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип. Със същата подсъдимият е лишен от правото да управлява МПС за срок от четири години. Делото на първа инстанция е преминало по съкратената процедура и наложеното наказание е редуцирано с 1/3.

Действията на подсъдимия са изследвани детайлно от въззивния съдебен състав и са прецизирани изводите на първата инстанция относно неспазените от Василев правила за движение по пътищата. Той е извършил ляв завой без да даде предимство на пострадалите и е нарушил разпоредбите на закона, които го задължават за пропусне пресичащите пешеходци. Семейството е пресичало на обозначено за това място при разрешен сигнал на светофара.

Върховните магистрати споделят изводите на въззивния съд, че за поправянето на подсъдимия и за постигане целите на генералната превенция, наложеното наказание, следва да бъде изтърпяно ефективно. Въпреки добрите характеристични данни, установени за личността му като продължително трудово ангажиран, а също и добросъвестен работодател на 8 лица, допуснатите от него нарушения, както и предходните такива, за които е бил санкциониран с шест наказателни постановления са многобройни и завишават обществената му опасност като водач на моторно превозно средство. ВКС приема заключенията на Апелативен съд Бургас, че негативна характеристика на личността на подсъдимия е и факта, че е бил освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, макар и за престъпление от частен характер.

Касационният състав счита, че констатациите относно размера и начина на изтърпяване на наказанието са законосъобразни и решението на Апелативен съд Бургас следва да бъде оставено в сила.

В рамките на един месец това е четвърто, потвърдено от Върховния касационен съд, решение на АС Бургас по наказателни дела свързани с пътни инциденти, отвличане и убийства. През април най-висшата съдебна инстанция оцени като законосъобразно и справедливо решението на АС Бургас по делото за убийството на 8 г. Александра Тодорова от Поморие и го остави в сила. Върховните магистрати потвърдиха 20- годишната присъда на Любомир Киров, който през март 2015 г. в с. Джинот община Стралджа, уби по особено жесток начин баща си. Оставено в сила беше и решението на АС Бургас по дело срещу майка и син, отвлекли бившата му приятелка.