Бившата шефка на Агенцията по вписванията (АВ) Виолета Николова бе осъдена на 3 години затвор за раздадени 53 000 лева бонуси. Присъдата бе произнесена от Софийския апелативен съд (САС), съобщи "Правен свят". Според магистратите това наказание е достатъчно и не се налага конфискация на имущество, каквото искане е имала прокуратурата. Обвинението посочва, че в периода от 19 юли до 19 декември 2011 г. Николова е присвоила 53 000 лева от бюджета на агенцията като бонуси. 48 000 лв. раздала на себе си, а други 5000 били за служители.

Това е второ решение по делото. Преди година Върховният касационен съд (ВКС) върна на втората инстанция процеса. Тази инстанция преди това беше оправдала Николова и подсъдимите с нея Тотка Стоилова и Райна Иванова.

През октомври 2013 г. пък състав на Софийския градски съд (СГС) осъди Николова на 5 години затвор. Тотка Стоилова също беше осъдена, но условно на 2 години затвор и 3000 лева глоба, а Райна Иванова беше оправдана.

От решението е видно, че делото е гледано в отсъствието на бившата шефка на Агенцията по вписванията, въпреки че с последните изменения в Наказателно-процесуален кодекс, присъствието на подсъдимите за тежки престъпления е задължително пред втората инстанция.

Още преди година стана ясно, че Виолета Николова е с тежко заболяване и се лекува в Англия. От решението на съда пък е видно, че още преди да се разболее, тя се е установила и работи на Острова.
Именно заболяването на подсъдимата е мотивирало съда да измени присъдата, като в решението се казва, че то "независимо от проведеното химио и лъчелечение с отзвучаващи усложнения, налага бъдещо проследяване".

Основен спор по делото предизвикаха различните тълкувания за това дали бившата шефка на Агенцията по вписвания е имала право сама да си определя и разпределя допълнително материално стимулиране (ДМС).