Лекар от Шумен, обвинен за смъртта на бебе, но оправдан от съда, осъди прокуратурата за претърпените унижение и стрес. Акушер-гинекологът д-р Валентин Германов ще получи общо 29 000 лева. 20 000 от тях са преживяната обида и още 9 000 лв. – имуществени вреди. Това пише „Труд”.

През 2008 г. д-р Германов, тогава младши дежурен в болницата в Шумен, участвал в проследяване на родилката и в операцията й. След 33 часа живот, когато момченцето на майката, родено със секцио, издъхва. Наказателното производство срещу доктора започнало през май 2011 г., през декември 2011 г. окръжният съд го наказва с 1 г. условно с 3-годишен изпитателен срок и да плати 24 000 лв. на родителите, заради немарливо изпълнение на задълженията си и причиняване на смърт по непредпазливост.

Апелативният съд във Варна връща делото за ново разглеждане. А на финала, след 3 г. и 7 месеца докторът е оправдан, а ВКС потвърждава оневиняването.

Магистрати са категорични, че медикът „не е нарушил задълженията си и правилата, въведени с правилника на АГ-отделението”.
Лекарят разказва, че около цялата съдебна сага станал раздразнителен, избухлив, не спял, затворил се в себе си. Колегите му свидетелствали, че в болницата мнозина злорадствали.