40-годишният Али Ахмед от бургаския квартал „Победа“, който сви няколко пакети от рекордната пратка от 70 кг чист кокаин, пристигнали с търговски кораб на Пристанище Запад, скрити в кашони с банани, иска споразумение с прокуратурата за смекчена присъда. Това съобщи пред наш репортер адвокатът му – Красимир Кацарски. Припомняме, че Али беше задържан няколко месеца, след като през август 2019 г. наркотикът бе открит в склад на „Интерцитрус“ в порта. За находката съобщил самият той-по това време той работел в складовата база, а докато проверявал бананите, се натъкнал и на опаковки с кока. Пропуснал обаче да съобщи, че междувременно задигнал няколко от пакетите. И ги дал на братовчед си-на консигнация, който обаче от завист го издал на полицията. Така, при претърсването в дома на Али в кв. „Победа“ през февруари м.г. полицаите открили 2 кг кокаин и го задържали.

Колко обаче е било точното количество на наркотика и колко от него са били продадени, в хода на разследването така и не е установено. Не става ясно защо на разследващите е била необходима повече от година, за да финализират проверката. А също така с какво е било аргументирано искането за разкривана на банковата тайна на безработният Али, която установила, че сметката му е на минус, а на негово име не се водили нито коли, нито апартаменти.

„Аз смятах, че в рамките на 30 дни ще приключат разследването. Той си призна същия ден, а на втория ден всичко беше изяснено. Защо се проточи – незнам.

. Само трябваше но не го направиха, минаха 8 месеца и го пуснаха. Прокурорката казала, че казала и да установи какви сметки има в банки, какво материално положение е , евентуално да има конфискация на имущество. Ние веднага дадохме съгласи, вече си отпочиваме… по банкови сметки има една банкова сметка, която е на минус и не притежава ни коли, ни апартаменти, нищо няма. Делото беше готово още на 15 ден да се приключва.

„Ще искам споразумение. Никакви искания няма да правя. Обвиняемият си е признал всичко още първия ден, как е станало. А още на втория ден – с очните ставки, всичко е изяснено. Защо се проточи разследването – незнам. Дори изобщо не вярвах, че при това обвинение, той ще успее да излезе под гаранция. Но пък срокът изтече и трябваше да бъде освободен. Сега ще искам условна присъда-може три години условно с 5 години изпитателен срок. Защото той не е осъждан. А и до момента, в който е арестуван, никога не е влизал в полицията. А това е нещо чудно- ром, на 40 години, да няма криминална регистрация“, коментира адвокат Кацарски.