Съпроцесник на Митьо Очите в мегаделото за палежи, търговия с наркотици и рекет на бизнесмени и погребални агенти в Специализирания съд, осъди Областната дирекция на МВР- Бургас за… незаконен арест. Решението е на Бургаския районен съд. А причината –младши разузнавач от полицията „преиграл“ и само на база твърдения на анонимен източник, разпоредил незабавно задържане за 24 часа на 27 –годишния Мехмед Юмер. По това време той бил под домашен арест, с проследящата електронно гривна и нямало никакви данни да е ходил където й да е. Абсурдите не свършват с това. Юмер е закопчан с белезници в 20.30 часа на 1 юли. И е пуснат в 14.30 часа на 2 юли. Без да му се повдига обвинение, понеже данни за извършено от него престъпление в конктретния случай – участие в изграждането наракооранжерия в Черноморец, при това във време, в което той повече от година бил под стража, нямало.

Прави впечатление една любопитна подробност – сутринта на 2 юли Мехмед трябвало да се яви в Специализирания наказателен съд като подсъдим с още 12 души, начело със самия Димитър Желязков, на насроченото заседание по обвинението за организирана престъпна група. Юмер не успял да стигне до столицата, тъй като по това време бил задържан в Бургас. А заради неявяването му процесът бил отложен. Адвокати от Бургас се оплакаха, че трябвало да пропътуват над 350 км, за да чуят заради действията на младши разузнавач от родния им град съдебното заседание си и провалило, и да се върнат обратно. Създалата се ситуация, по думите им, показвала и неуважение към съдебния състав и магистратите в столицата. Още повече, че навеждала и на съмнения за опити за злоупотреба с право и шиканиране на съдебния процес.

И докато юристите се суетели в съдебната зала в София, междувременно към обяд Юмер бил пуснат от полицията в Бургас. Но делото в спецсъда вече било отложено за нова дата.„Доказателствата и хронологията на обстоятелствата сочат, че упражненото от полицейския орган правомощие е използване на нормативно регламентирана възможност за налагане на административна принуда за цел, различна от законово установената“, посочва съдът в мотивите си. И още: "Целта е задържането като превантивна мярка да предотврати възможността лицето което има вероятност да е извършело престъпление да се укрие и спрямо него да не бъде извършвано наказателно преследване. В случая такива данни не са налице. Заповедта превишава целта на закона и принудата и нейното реализиране не е обусловено от необходимостта лицето да бъде задържано“. „В предоставените писмени доказателства няма данни, че Мехмед е подбудител към престъпление - каквито са мотивите за задържане“, категоричен е съдът в Бургас. За времето, за което се твърди, че той е организирал и финансирал изграждането оранжерията за марихуана в жилищната кооперация в Черноморец, разкрита на 8 юни т.г., Юмер- от почти година е бил в столичния арест „М-р Г. Векилски“.

Той е пуснат под домашен арест с решение на специализирания съд на 30 юни т.г. С изрично указание да се яви след два дни пред спецсъда в София. Това така и не се случило. Според юристи, към момента липсва правна обосновка какво е наложило незабавния арест на Юмер, непосредствено преди делото в столицата. Самият той отрича да е свързан по какъвто и да е начин в наркооранжеритята в Черноморец, категорично заявява, че не познава задържания по случая, а и името му не фигурира никъде в томовете от разследването по случая, нито в показанията на който и да е свидетел.