Бургаският окръжен съд освободи днес предсрочно Румен Денев, помощник – капитана на злополучния кораб „Свети Николай“, който беше задържан през 2012 г., след като на борда на плавателния съд бяха открити три тона кокаин. Денев бе осъден на 10 г. затвор в Испания, вече е изтърпял почти 6 години от тях, като по-голямата част е прекарал зад решетките зад граница. От септември морякът е в затворническо общежитие в Бургас и настоя да бъде пуснат преди изтичането на присъдата, тъй като трябва да се грижи за възрастната си майка, която е в тежко здравословно състояние. По закон той има пълното основание за това, подчерта адвокатът му Димитър Вълчев. Администрацията на затвора и прокуратурата обаче се обявиха твърдо против.

Според директора на затвора Бранимир Мангъров, макар Денев да отричал вината си, все още не можело да се каже, че е превъзпитан. Освен това бил със средна степен на опасност, а в затвора бил и в „лоша компания“. Адвокатът му Димитър Вълчев определи доклада като „повърхностен“, основаващ се на шаблони, които не разкриват обективната истина. И цитира справки от испанския затвор, от които става ясно, че морякът е работил, изкарал е курсове за преквалификация и е награждаван в затвора. Демонстрирал е и желание за развитие и промяна.

Самият Денев говори пред съда чрез видеоконферентна връзка. Той заяви, че въпреки пенсионната си възраст, иска да работи, когато излезе на свобода.

Припомняме, че през ноември 2017 г. Върховният съд на Испания освободи 14 от 21 членове на екипажа на кораба "Св. Николай". Намалена от 10 на 9 и половина години ле и присъдата на капитана, българина Иван Станчев заради решението му да направи самопризнания, което според съда смекчавало вината му.

Плавателният съд бе собственост на бургаския бизнесмен Дойчин Дочев. Специализираната прокуратура реши, че той и съдружникът му не са замесени в аферата.