Бургаският апелативен съд измени присъдата на 20-годишния Алекс Димов, който на 3 ноември 2018 г., навръх Архангелова задушница, уби две жени в нелепа катастрофа в Карнобат. Според обвинението, Алекс се е движил превишена за населеното място скорост - около 90 км./ ч. , загубил е контрол над управлението на автомобила си – Мерцедес Е-270 CDI и прегазил на тротоара възрастните жени. Според заключенията на експертите, висока скорост на движение е поставила подсъдимия в невъзможност да премине безпрепятствено през пътния участък, но пък настилката била на две нива, а на платното за движение имало образувана вдлъбнатина. „Безспорно е установено, че другата основна техническа причина за настъпване на инцидента е загубата на управление на автомобила от страна на водача му поради рязкото завиване на волана наляво. По експертен път е доказано, че ако подсъдимият беше управлявал автомобила с максималната за населено място позволена скорост от 50 км/ч и дори при по-висока от нея скорост - от 71,5 км/ч, то би имал техническа възможност да овладее управлявания от него автомобил и да спре преди мястото на удара, респективно да предотврати ПТП.

С решение на Окръжния съд в Бургас през февруари т.г. Алекс бе осъден на пет години лишаване от свобода. При разглеждането на делото на втора инстанция обаче, магистратите приели, че „конкретното деяние не се различава съществено от типичните случаи на непредпазливи транспортни престъпления от настоящия вид, поради което и приели, че степента му на обществена опасност е в рамките на характерната за този вид противообществени деяния. Освен това, съдът преценил, че Димов е личност с ниска степен на обществена опасност, предвид липсата на предходни престъпления и противообществени прояви. Апелативните магистрати отчитат и наличните смекчаващи вината обстоятелства- най-вече семейната му ангажираност и родителски му задължения. Припомняме, че месец след катастрофата, Алекс припознал детето на непълнолетната си приятелка, която до този момент се водела самотна майка.

С всички тези аргументи, Апелативният съд намерил за правилно да намали присъдата на подсъдимия на три години и четири месеца затвор. „Наказание с размер, различен от посочения, ще бъде безполезно високо или неоправдано ниско, не би допринесло за поправянето и превъзпитанието на дееца, не би въздействало възпитателно и предупредително-възпиращо върху другите членове на обществото“, са посочили в акта си апелативните съдии.