Интересна защитна пледоария представи пред Софийския градски съд (СГС) защитникът на младежа помел с колата си Милен Цветков – Кристиан Николов. Първоинстанционният съд бе сезиран с молба Николов да бъде пуснат под домашен арест, тъй като срокът за задържането му му се струвал прекомерен.

„Без съмнение престъплението, което е вменено на Кристиан Николов, възмутиха цялото общество. Без съмнение смъртта един баща на две деца е трагедия. Но не считам, че има съмнение е налице обосновано предположение, че именно подзащитният ми е извършил престъплението, в което е обвинен. По отношение на опасността от укриване – предходен състав на САС отчете, че такава не е налична. Явно и прокурорите са счели, че такава опасност няма. Кристиан Николов живее в град София, сгоден е – живее на семейни начела с българско момиче. За Кристиан са събрани в хода на разследването само позитивни характеристични данни. Самият той сам се е явил в СДВР, за да помогне на разследването. Относно опасността за извършване на престъпление – СГП и САП в своите актове, в които не уважиха искането на Николов за по-лека мярка, изложиха тезата, че престъплението, в което е обвинен е тежко по своя характер. Така изложената теза на прокуратурата е явно противоречие с националното и международно право по отношение на презумпцията за невиновност“, посочи в изявлението си адвокатът на Николов, преминавайки към директна атака към държавното обвинение, което, според него, неразумно дълго задържала обвиняемия в ареста.

Адвокат Любомир Таков продължи да мотивира тезата си чрез нападки към прокуратурата, заявявайки, че това бил „поредният случай на задържан човек, без да има събрани доказателства“. „Кристиан Николов не е човек с висока обществена опасност. Поел е по пътя на пълно ангажиране с делото“, завърши пледоарията си Таков.

Заседанието продължи с пледоария на прокуратурата, която изясни, че Николов е обвинен в тежко умишлено престъпление и самата защита не оспорва това. Ето защо прокурорът посочи, че е налице явно противоречие в тезата на адвокат Таков, който едновременно не отрича, че Николов е шофирал автомобила, убил Милен Цветков, а в същото време цитира презумпцията за невинност. „Обвиняемият е съзнавал, че управлявайки автомобила с такова количество наркотични вещества в кръвта и със скорост над 99 км/ч, може да предизвика ПТП. Той обаче не е взел никакви мерки, за да предотврати случилото се. Той е разчитал само и единствено на шанса, за да не настъпят неблагоприятни последици“, заяви наблюдаващият прокурор.

Кристиан Николов е задържан под стража след тежката катастрофа, която отне живота на журналиста Милен Цветков на Великден тази година. Разследването установи, че Николов е нарушил правилата за движение по пътищата, като наред с това управлявал МПС след употреба на три различни вида наркотични вещества - амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин, със скорост значително надвишаваща разрешената за конкретния пътен участък – около 99 км/ч. Приближавайки кръстовището при червен светлинен сигнал на светофарната уредба за посоката му на движение, обвиняемият не предприел действия за намаляване на скоростта или спиране.

Пледоариите продължават, а СГС трябва да реши дали ще освободи Николов под домашен арест с гривна.