Плик с дървеници, предоставен като веществено доказателство в Административния съд в Бургас, изуми магистратите и вдигна накрак деловодителки и чистачки, които изтръпнали при мисълта гадинките да бъдат приобщени към материалите по делото и трайно да се настанят в Съдебната палата. Инсектите, събрани под брой, били внесени от лишен от свобода, призован като свидетел в процес за лошите условия в бургаския затвор. Това стана ясно от протокол на Административния съд, публикуван в официалната му интернет страница. Ето как ищецът описва ситуацията зад решетките, с която претендира за обезщетение от държавата:

„Уважаеми съдии, бих искал да започна с това, че обезщетението е твърде малко, предвид многобройните неимуществени вреди спрямо мен. А те са влага по стени, по тавани, Хлебарки навсякъде, сядам да ям и те влизат в чинията, да се храня не мога… Фирмата за паразитите идваше, пръскаше и ни затваряше, все едно ние сме паразитите, но без резултат. Паразитите си живееха и не спираха да ни тормозят. В килиите има и други обитатели. Мишки изръбваха всичко, до което са докопат… Навсякъде дървеници, които по цели нощи в продължение на месеци не ме оставиха на мира, нито нощем, нито денем. Дори на предишното заседание свидетелят М.В.-донесе плик пълен с тях, но съдията не ги прие“.

Репортер на ΒurgasInfo се попита юристи, могат ли дървениците да бъдат веществено доказателство: „Всичко, приобщено по надлежния ред, може да бъде веществено доказателство. Доказателствата се събират от органите на досъдебното производство и да се валидират по реда, уреден в НПК. В конкретния случай, не че това не може да стане, но би трябвало да бъде при определени условия- така например, ако лишеният от свобода би ги предоставил с протокол да доброволно предаване, а в случая надлежния орган ще трябва да назначи експертиза и пр.“