Окръжният в Бургас оправда напълно по всички пунктове на обвинението вече бившата служителка на Окръжната прокуратура в града Зорница Атанасова (на 49 г.), подсъдима за кражбата на веществени доказателства по 18 дела, сред тях и срещу бизнесмени. По делото не са събрани нито преки, нито косвени доказателства, че в качеството си на съдебен архивар, Атанасова е присвоила чужди пари, вещи и ценности, се посочва в мотивите.

С този съдебен акт 8 –годишната сага, в която бе оплетена архиварката, приключи окончателно. Макар държавното обвинение да протестира до последно.

BurgasInfo припомня, че тя бе подведена под наказателна отговорност за изчезването на общо 9691 лева, 2200 евро, 1045 щатски долара, 15 паунда, пет златни гривни, пръстени, бинокъл „Галилео" и фалшива валута, всичко в левова равностойност -26 784 лв. Те, според обвинението, са откраднати в периода 18 март 2009 - 19 март 2012 г., твърди обвинението. Прокуратурата посочва, че опис на доказателствата трябвало да води архиварката Зорница Атанасова и именно на нея били с прокотоли са предоставени и изчезналите пари, злато и бинокъл.

Друго обаче е тълкуването на съда: „Няма никакво съмнение, че подсъдимата е носила отговорност за съхранението на предадените й веществени доказателства. Но безспорно е установено, че подсъдимата е била замествана от различни служители на Окръжна прокуратура- Бургас, без да има нарочна писмена заповед от административния ръководител. До кабинета на Атанасова имали достъп чистачката, която също го ползвала и имала ключ за него, шофьор на прокуратурата, който държал в него гумите за служебния автомобил… Установено е също така, че при заместване на подсъдимата не са съставяни протоколи, заместващите са имали пълен достъп до веществените доказателства, за които е носила отговорност подсъдимата. А при извършените годишни инвентаризации през процесния период не са констатирани липси на веществени доказателства, с изключение на сумата от 100 лева“.

В хода на разследването стана ясно, че част от фалшивите долари, иззети като доказателства, са били архивирани в БНБ година преди старта на процеса. Така обаче и не се установява къде са останалите доказателства. „Самото констатиране на липси не означава физическа деятелност, представляваща присвояване. В обвинителния акт не са посочени изричните действия, с които е осъществено това деяние“, посочва съдът в мотивите си.

А още на първото заседание по делото съдията, в прав текст нарече хранилището, в което се пазят доказателства в Окръжната прокуратура в Бургас, „безстопанствен двор".

„Оттук-нататък законовият път за протестиране е преграден и данъкоплатците ще трябва да плащат за грешките на прокуратурата. 8 години Атанасова е била лишена от правото да заема каквото и да е длъжност, претърпяла е огромни вреди- и в личен, и в професионален план. Затова и ще заведе дело по Закона за отговорността на държавата. Искът ще е за 50 000 лева“, каза адвокатът Захари Кирилов.