Курсант от факултета „„Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи“ към НВУ „Васил Левски“ се издъни здраво, след като внесе тайно в сградата на Курсантска батарея в Шумен марихуана, но от страх да не бъде заловен при военно-полицейска проверка изхвърлил наркотика в пералното, но бил разкрит. Това стана ясно от публикуваното решение на Военния съд в Сливен, с което на провинилия се е наложена административна глоба от 1000 лева. Курсантът вече сде е и разделил със следването във военния университет.

Младежът с инициали К.Д. е от Бургас, а през 2018 г. бил приет в специалност „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво“, специализация „Полева артилерия“. От началото на втори курс година служил във Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ - гр. Шумен. Преподавателите му съвсем не са ласкави в оценките си за поведението му. Практическите му навици и умения, както и способността му да предава знания, в кадровата справка се определят на „ниско ниво“, командно-организаторските му качества- „слаби“, а според цялостната им експертиза личната му отговорност и поведение не позволявали да изпълнява функционалните си задължения в пълен обем, като курсант и бъдещ офицер от БА.

Самият той съобщил пред властите, че През февруари т.г. докато бил в отпуск в родния Бургас, решил да си купи марихуана. Разказал за срещата си с непознат за него мъж с прякор „Бай Миле“, който му продал 4 грама марихуана за 40 лева. Персонаж с това прозвище в Бургас действително съществува, разкриха запознати, но пък твърде далеч от бледо подобие на оригинала Бай Миле /Б.а. един от ръководителите на организираната престъпност в страната, който бе застрелян през 2004 г./. Вечерта на 23 февруари курсантът завил марихуаната в найлонова торбичка, после и със салфетка, а накрая я поставил и в кутийка за хартийки за цигари. Малшанс за него се оказала проверката още същата вечер. Уплашен, изхвърлил пакетчето на земята в пералното и хукнал. Бързо обаче бил разкрит. При изследване на биологичните проби, иззети от обвиняемия се установило, че в кръвта и урината му се имало следи от метаболит на тетрахидроканабинола, характерен при употреба на марихуана.

Курсантът признал вината си, разкрил в подробности как се е сдобил с марихуаната и де разкаял. Военният съд приел случаят за маловажен, а действията на обвиняемия с по-ниска степен на обществената опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпления от този вид и го освободил от наказателна отговорност, като му е наложил само административно наказание.