Бизнесменът и общински съветник от Бургас Бенчо Бенчев поиска да му бъдат върнати към 100 хиляди лева, ключа и малкия талон за прословутия поръчков Ролс ройс“, иззети при зрелищна акция на ГДБОП в дома му през август 2018 г.

Припомняме, че парите бяха открити в сейф в къщата на Бенчев на ул. „Миньорска“ в комплекс „Меден рудник“, а прокуратурата дори се похвали със снимки и видео от претърсването. Кадрите, разкриха пред широката аудитория доста приятен екстериор - басейн, тенис корт, параклис, помещение за охраната в двора. А сред уюта в три етажния дом и три пистолета - два „Байкал“ и един „Глок“, за които Бенчев притежавал всички необходими документи. Старателно подредени за снимка бяха и извадените от касата 49 500 лева, 11 176 долара и 1000 евро. За тях зърненият бос твърди, ча са придобити като печалба от извършваната него стопанска дейност. Сумата, както и ключа за автомобила, не са предмет по нито едно от производствата срещу Бенчев. Не фигурират в папката по делото укриването на Митьо Очите, във времето, в което несебърлията бе обявен за издирване от Интерпол и незаконно притежание на ловно оръжие и боеприпаси. Няма ги и в шумно огласената проверка на Националната агенция за приходите и ГД „Национална полиция“ на охранителната фирма „Аркус-сигурност Бургас“, в която Бенчев бе съдружник с бившия полицай Иван Владимиров, а Митьо Очите бе назначен за консултант.

По закон описаните парични средства и вещи трябва да бъдат върнати. Защо две години по-късно това не е сторено, няма яснота. Пари са иззети и от шофьора на Бенчев. Той също настоява да си ги получи обратно.

В писмо до Специализираната прокуратура се настоява да бъде определен конкретен ден и час за връщането на веществените доказателства.