Съдебно – медицинска експертиза срази обвинителна теза на Бургаската окръжна прокуратура и обърна хода на разследването срещу 48-годишния Йордан Полихронов, който повече два месеца след като бе задържан, затова, че е ранил съсед с нож в битов скандал, дочака освобождаването си. С решение на съда той бе пуснат под домашен арест. "Под претекст „защита на обществения интерес“, прокуратурата прояви забележителна активност и за повърхностни порезни рани, нанесени срещу потърпевшия, му повдигна обвинение за опит за убийство, което като санкция е приравнено към основния състав – убийство", подчерта адвокатът Стоян Иванов.

Цели два месеца са били необходими на разследващите да назначат допълнителна съдебно-медицинска експертиза, която да установи може ли повърхностите порезните рани да застрашат живота на ранения. А нейното заключение е категорично: „Прободните рани не са проникнали в областта на гръдната кухина. Кръвозагубата в резултат на порезната рана на пострадалия Иван Момчилов не е застрашавала живота на му и не би могла да доведе до летален изход". Това е и основният мотив, с който въпреки искането на прокуратурата-обвиняемият да остане под стража, Бургаският окръжен съд е изменил мярката за неотклонение.

„Ако беше експертиза беше назначена навреме, щеше да се стане ясно, че изобщо не става въпрос за опит за убийството и се касае само за повърхностни рани“, заяви адвокат Иванов и в прав текст упрекна държавното обвинение в прилагането на селективен подход при разследването. „Не е ясно защо, след като прокуратурата е получила заключението на вещото лице, продължи да твърди, че искането на задържания за по-лека мярка за неотклонение е неоснователно и той трябва да остане под стража. Това е гавра с човека и семейството му“, каза Стоян Иванов.