Бургаският районен съд позволи отново на общинския съветник и бизнесмен Бенчо Бенчев да се лекува в Република Турция. Бенчев е подсъдим за това, че е укрил Димитър Желязков в Турция в периода, в който Очите бе издирван от Интерпол за като лидер на организирана престъпна група.

В съдебното заседание защитата на подсъдимия направи искане, съдът за втори път да позволи на Бенчев да напусне пределите на Република България за осъществяване на прегледи при двама медицински специалисти в Република Турция, на 16.07.2020 г. и на 05.08.2020 г. Адвокатите се аргументираха с факта, че подсъдимият не се е възползвал от предходното разрешаване на съда да пътува до Република Турция, тъй като видно от отговорите на РЗИ – Бургас и главен секретар на МЗ, при евентуално пътуване до тази държава и завръщането си е следвало да бъде поставен под 14-дневна карантина, съгласно заповед на Министъра на здравеопазването. Защитата пледира, това поведение на Бенчев да бъде оценено от съдебния състав като уважително към правораздаването. Представителите на Районна прокуратура – Бургас счетоха това искане за неоснователно.
С решение на съда, на Бенчев бе дадена възможност временно да напуска многократно пределите на Република България за срок на връщане до 29.09.2020 г., за преглед и консултация в болница в Истанбул.

Ето и мотивите на магистратите:

За съда е безспорно, че до момента Бенчев има безупречно процесуално поведение и изцяло съобразено с целите на настоящия процес – разкриване на обективната истина. За своето разрешение - подсъдимият да напуска пределите на Република България за лечение, съдът бе мотивиран от времевия период между двете уговорени посещения на лечебни заведения в Република Турция и задължителната 14-дневна карантина при евентуално завръщане през този период. Районен съд – Бургас отчете и периода, необходим на различните държавни органи да приведат в изпълнение настоящото разрешение на съда, в случай че определението влезе в сила.
Определението на съда може да бъде обжалвано или протестирано в 7- дневен срок пред въззивна инстанция.
Следващото заседание по делото продължава на 30.09.2020 г., с изслушване на свидетели.