Проф. Владимир Чуков: Мохамед до червеното знаме на "Султан Мурад" –искал да се направи на Рамбо

img

Мохамед Абдулкадер е искал да се направи на Рамбо, но той носи отговорност като български гражданин. Не вярвам той да е действал в България, за да извърши престъпление, заяви арабистът от Института за ислямски изследвания проф. Владимир Чуков, по bTV. 21-годишният Мохамед от Бургас беше обвинен за участие в терористично престъпление зад граница.

По думите на проф. Чуков важна е снимката на момчето, на която той е застанал пред бронетранспортьор с насочен нагоре пръст - класически джихадистки знак, а зад него се вижда червено знаме. "Червеното знаме е на "Султан Мурад" - джихадисти, подкрепени от Турция. То е ключ към това с какво се е занимавал баща му, който очевидно е сирийски туркмен", обясни експертът.

По думите му прави впечатление, че бащата не е познат в България. "Това е дълга история от 2016 г. в Сирия. Тогава Турция направи операция "Ефратски щит", при която Ислямска държава беше изхвърлена от районите на сирийско-турската граница", обясни той и уточни: "Враговете на "Султан Мурад" са най-вече кюрдите".

Според него има още една снимка, на която Мохамед е с две момчета. На нея личало, че те не са салафити и нямат бради. Чуков изтъкна обаче, че ако баща му има снимки между 2014 г. и 2016., най-вероятно на тях ще е с дълга брада.

"Тук е моментът, за които говори главният прокурор - че има най-малко две джихадистки групировки, в които той е бил. Предполагам, че става въпрос за Ислямска държава. През 2016 г. тези хора бързо се преоблякоха и станаха Сирийска свободна армия (Султан Мурад)", подчерта арабистът.

По думите му понятието "вербуван от баща си" е трудно да се каже в подобно семейство, в което бащата е "смазващ" авторитет. "Бащата в исляма е попечител до пълнолетието. Вие дали си мислите, че той е осъзнавал какво прави? Тук е големият въпрос към майката. Когато е ходел в Сирия той е бил непълнолетен. Майка му знае ли с какво точно се занимава нейният съпруг?", запита Чуков.

Според него следствието ще разбере колко време Мохамед не е бил в България. Той беше категоричен, че български гражданин няма право да влиза във военни действия, а ако го направи се наказва.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Убийство в Карнобат

Никулден 2020

Пациент с КОВИД скочи от УМБАЛ-Бургас