Разглеждана като част от жилищното пространство, но и като убежище, в което можем да се откъснем от натоварения си делник, банята е едно от помещенията, на което трябва да се обърне специално внимание.

В този ред на мисли, ако ви престои да трансформирате банята си и търсите стилно, модерно и не на последно място функционално обзавеждане за баня, няма да сгрешите, ако останете още малко с нас.

Защото в следващите редове ще ви запознаем съвсем накратко с тенденциите в декорацията и оформлението на банята за 2023 - та.

Източник на изображение: freepik.com

Естествените материали превземат пространството

Както споменахме в началото, банята е онова кътче от дома, в което можем да избягаме за малко, да останем насаме със себе си и да се отпуснем напълно.

Ето защо не е никак изненадващо, че една от водещите тенденции при обзавеждането за баня е именно навлизането на повече естествени материали като дърво, камък, мрамор и керамика.

Тази година изключително популярни са каменните мивки, рециклираните, водоотблъскващи винилови покрития, ратановите мебели и кошове за декорация и не на последно място зелените, живи растения.

Минималистични, но с голямо въздействие мебели

В търсене на комфорт и повече свободно пространство, мебелите за баня се завръщат към изчистените форми на ретрото и минимализма.

Интериорните дизайнери залагат на мебели за баня с място за съхранение, които се поддържат от елегантни крака в ретро стил.

Хамам в собствената баня

През 2023 година банята се освобождава от класическата си функционалност и практичност, за да създаде място за изключителен комфорт.

Световните тенденции са насочени към оформянето на специално пространство за релакс, което да пренася в спа центровете или да наподобява атмосферата в хамама.

Ето защо, все по-често интериорните дизайнери при оформлението на банята вплитат и характеристиките на хамама.

В тренда са вградените вани, баните на две нива, както и стени, покрити с малки теракотени плочки, които създават усещане за хамам или спа център.

Мивката върху плота се превръща в правилото на модерната баня

Стандартните вградени мивки с шкафове за съхранение лека - полека отстъпват пред стилните умивалници, поставени върху плота в банята.

И това е напълно разбираемо. Кръглите или продълговати мивки, изработени от естествени материали като камък, мрамор, метал или дърво се вписват перфектно в съвременната баня и ѝ придават стил, елегантност и спокойна атмосфера.

Просторната душкабина измества традиционната вана

Тази тенденция не е нова, но тази година душовете тотално изместват ваните при обзавеждането на банята.

Да си признаем. Те са по-икономични, екологични и практични, и допълнени с модерна облицовка като zelliges или kitkat, с дискретно поставени светодиоди и с красиви стъклени стени, душовете спокойно могат да се превърнат във фокусна точка на помещението.

Цветове, вдъхновени от природата

Пред последните години цветовото оформление в банята премина през не една и две цветови палитри.

Тенденцията за тази година е връщане към нюанси, пропити с мекота и вдъхновени от природата, които създават успокояваща атмосфера.

В абсолютния тренд са пастелните нотки на зелено, кафяво, екрю, розова пудра, както и малко по-ярките и наситени цветове като охра и теракота.

Източник на изображение: freepik.com

Аксесоарите имат съществена роля

Аксесоарите за баня винаги са имали своето място в банята, но през 2023 - та те играят още по-важна и съществена роля за постигане на хармонична и спокойна обстановка.

Рафтове, свещи, зелени растения, занаятчийски изделия и дори специални тъкани, изработени от рециклирани материали властват в съвременната баня.

Разбира се, централното място при аксесоарите се заема от огледалото, като традиционното кръгло огледало с подсветка отстъпва мястото си на технологичното огледало с продълговата форма.

В допълнение към централното огледало, тенденцията е да се поставят няколко огледала, разположени така, че създават илюзията за по-голям простор в помещението.

Централните светлини на тавана също отстъпват пред прожекторите, които дават възможно светлината да се регулира според желанията.