В реалити форматите "Ергенът", "Един за друг", "Кошмари в кухнята" и Hell's Kitchen няма нарушение на Закона за радиото и телевизията. Това единогласно гласуваха членовете на Съвета за електронни медии на заседанието, което се проведе днес, след като се разгледа доклада от дирекция Мониторинг и анализи относно наблюдения на реалити формати. Всеки сезон се правят проверки дали предаванията спазват медийния закон.

И четирите формата, които са били обект на наблюдение, имат спонсори и са с продуктово позициониране.

Две нови неща има във втория сезон на риалитито "Ергенът" по Би Ти Ви, където 20 участнички се състезават за сърцето на пианиста Евгени Генчев. Едното е, че този път предаването има ясно обозначение, че не е за деца под 12 години. А другото е, че в него участва по-едра дама, която става обект на коментари от други участнички, но намира подкрепа в лицето на ергена. Еротиката и този сезон има сериозно присъствие, а някои от участничките си разменят остри реплики, но вулгарните думи са цензурирани. От доклада стана ясно, че общо 20 писма от зрители са постъпили в СЕМ с критика за консумацията на алкохол, дискриминационното отношение към жените, вулгаризмите и други.

От наблюдаваните общо 6 издания от петия сезон на предаването Hell's Kitchen по Нова тв също няма установени нарушения на Закона за радиото и телевизията. Тази година във формата, воден от шеф Виктор Ангелов, освен двата отбора, за първи път има и трети - т. нар. звезден, от популярни личности. Шоуто залага на сблъсък между участниците и има наличие на агресивен език, както и се чуват определения като тъпанар, мишка и други. Въпреки че са често употребявани, няма несъответствие със закона.

В третото предаване, обект на проверка, "Кошмари в кухнята" по Нова тв, където се представят истории за ресторанти, изправени пред трудности и са пред затваряне, а шеф Иван Манчев им помага, сега има и такива истории от чужбина. Но в реалити формата, както и в романтичното предаване "Един за друг" по Нова тв, не са установени нарушения.