Ако често чувате шумове от тавана, забелязвате разрушената цялост на покрива или намирате градината си разровена, то най-вероятно имате неканени гости, които са се заселили на ваша територия. За да проведете активна и качествена борба с вредителите, е важно на първо място да установите какви са. Най-често това могат да бъдат гризачи, като плъхове, мишки, белки. Ако забелязвате щетите не само в областта на жилището, но и в градината или двора, то най-вероятно вашия вредител е именно белката. Други доказателства за нейното присъствие са наличие на изпражнения или очевидна липса на някое домашно животно. Екипът на Ню Фреш споделя кои са основните начини за справяне с тези неканени гости, както и повече информация за самите животни, която би могла да ви бъде полезна в процеса на хващането им.

Какво трябва да знаете за белките?

За разлика от невестулката, която е по-малка на размери, но по-опасна, белката е бозайник от семейство “Порови”. Животното търси подслон и прехрана целогодишно. Най-характерните външни белези на дребния хищник са дългата козина, бялото петно, разположено в долната част на кафявото им тяло и червеният оттенък на носа. Най-често обект на тяхната прехрана са насекоми и домашни животни, като кокошки и зайци.

Те представляват опасност и трябва да бъдат предприети мерки за тяхното унищожаване, защото могат да се заселят на тавана ви. Те остават там и започват да предизвикват безпорядък или да нарушават целостта на изолацията. Много често това е мястото, където носят своята плячка, с която се хранят. Освен неприятни, те могат да бъдат и разпространители на зарази. Отърваването от тези нежелани обитатели не е лесно, затова трябва да подходите внимателно с тях.

Има различни поверия, според които белките не трябва да се убиват, защото това може да донесе нещастие за вас и близките ви. Освен това, някои видове са защитени и убиването им е забранено. За целта можете да се възползвате от различни хуманни средства, които да премахнат вредителите от територията ви, без да се налага да ги убивате.

Домашни методи за гонене на белки

За да бъдете сигурни, че вредителите няма да се заселят на тавана и да ви причинят неприятности, е важно да си осигурите среда, която е неприветлива за тях. Първото нещо, което трябва да направите, изучавайки техните хранителни навици, е да елиминирате всички източници на храна, които биха ги накарали да приближат територията ви. Освен с домашни животни, те се хранят още с плодове и ядки. Уверете се, че поддържате дворното си пространство в добър вид, като премахвате всички паднали от дърветата плодове, жълъди.

Крайната цел на тези животни е достигането до курниците или зайчарниците. Уверете се, че през нощта, когато те ловуват, зайците, кокошките и другите пернати птици, които отглеждате, са затворени на сигурно.

Друга мярка, която можете да използвате, е да оставите включено външното осветление. Тези хищни животни обичат тъмнината и се плашат от светлина.

Проверете изолацията и състоянието на покрива. Ако откриете дупки, е редно да ги запълните, за да не позволявате на неканените гости да проникнат лесно в жилището ви.

ню фреш оод

Какви средства за прогонване на белки да използвате?

Ако все пак вредителят си проправи път и проникне в дома ви, като се засели на тавана, е време за по-ефикасни и драстични мерки. Във физическите магазини и онлайн ще откриете различни продукти, които служат за прогонване или унищожаване на неканени гости, като белките. Доказано ефективни са:

  1. Ултразвукови уреди
    Действието на тези устройства се дължи на ултразвуковите сигнали, които излъчват. Те атакуват нервната система на белките и ги отблъскват от охраняемата площ. От вариантите, които ще откриете на пазара, ултразвуковите уреди са с различен обхват. Тези средства за борба против неприятелите са най-често с комбинирано действие срещу много вредители. Те работят на честота, която не може да се улови от човешкото ухо, не предизвиква раздразнение и има напълно безшумно и безопасно действие. Друго предимство на тези устройства е, че са хуманни. Те не убиват животните, а водят единствено до прогонването им от вашата площ. Не изискват никаква поддръжка и са лесни за монтиране и използване. Батериите издържат дълго време, защото ултразвуковите сигнали се задействат, само когато датчикът засече движение.
  2. Соларен уред
    Тези електронни устройства са отлични за охраняване на по-голяма площ. При тях успехът се дължи не само на наличието на ултразвукови вълни, които, както споменахме, влияят на нервната система на вредителите, но и разполагат с флаш светкавица, която допълнително засилва действието срещу тях. Такъв тип уреди могат да се използват срещу различни неприятели. За да е ефективен срещу белките, е важно да настроите соларния модел на подходяща честота, доловима за тях. Не изисква снабдяване с електричество и може да се постави навън – в градината, в дворното място или в непосредствена близост до къщата. По този начин, когато белката иска да проникне в дома ви и да се изкачи на тавана, ще бъде отблъсната от действието на соларния уред.
  3. Хуманен капан
    Тези механични средства са добре познати. Капаните представляват клетки, изработени от поцинкована стомана, характеризираща се с голяма издръжливост, здравина и дълготрайност. Те разполагат с механизъм за затваряне и са подходящи за многократна употреба. Специалистите съветват при повторна употреба да използвате остри миризми, които да скрият следите на предишното животно. Можете да използвате хранителни примамки, които да привлекат дребния хищник във вашия капан. След като го уловите, можете да го пуснете на място, намиращо се далеч от вашия дом.

Комбинирането на един или няколко от тези методи ще повиши шанса на успеваемост срещу неприятелите. Използването на отрови невинаги е подходящо средство за борба, особено при такъв вредител, защото продуктите, служещи за унищожаването им, не са със 100% доказано действие срещу конкретното животно.