Повечето автомобили имат основно два вида въздушни филтъра. Първият осигурява чист въздух за двигателя с вътрешно горене, за да може да бъде оптимално ефективен и икономичен. Втория вид въздушен филтър се грижи за здравето и комфорта на пътниците в автомобила, като не допуска в купето да влизат прах, полени или други въздушни замърсители.Как работят въздушните филтри за автомобили?

Ако въздушният филтър, предназначен за купето е остарял, той вероятно е замърсен и дори по-лошо - запушен. Това ще доведе до проникване на миризма във вътрешността на автомобила. Освен това, когато въздушният филтър е запушен, праховите частици и останалите мръсотии ще попадат в купето. Това не е добре, както за здравето Ви, така и за автомобила.

Въздушният филтър на двигателя предотвратява попадането на прах и други замърсители в двигателя и причиняването на повреди на автомобила. Подобно на въздушния филтър за купето, въздушният поток се намалява, когато филтърът е замърсен или запушен. Това може не само да навреди на двигателя, но и да намали ефективността на пробега на Вашия автомобил

Снимка на въздушен филтър от avtochastionline24.bg

Кога е време за смяна на въздушните филтри?

В общия случай въздушният филтър за двигателя се сменя на определен пробег изминати километри, съобразно препоръките на фирмата производител на автомобила. Новият въздушен филтър осигурява на двигателя възможност да работи по-икономично и по-ефективно на оптималната мощност. Това помага да се намалят отделените вредни и емисии при горенето, а крайният резултат е по-чист въздуха и природата.

Не е без значение и в каква среда се използва автомобила. Например високо в планината въздухът е по-чист и това позволява да се увеличи пробега (км) между две смени на въздушния филтър. И обратно ако автомобила се движи преимуществено в запрашена градска среда, наложително е да се намали пробега между две смени, за да се избегнат преждевременни ремонти на двигателя.

Когато става въпрос за въздушния филтър на купето, специалистите съветват подмяната му да се прави на всеки 20 000 до 40 000 км. Ето някои признаци, които също подсказват, че е време за смяната му:

  • Усещане на неприятна миризма в купето;
  • Намален въздушен поток през охладителната или вентилационната система;
  • Шумна циркулация на въздуха.

Как да сменим въздушния филтър на автомобила?

Кутията, в която е разположен въздушния филтър за двигателя е метална с кръгла или правоъгълна форма. От едната страна има отвор, в който постъпва външния въздух, а от другата страна има широк маркуч към засмукващата система на двигателя.

Обикновено капакът на кутията е пристегнат с телени скоби, които лесно се освобождават с ръце или с отвертка. Между капака и кутията е поставен гумен уплътнител. Въздушният филтър „лежи“ на дъното на кутията.

Старият филтър се изхвърля и на негово място по същия начин се поставя новият. Последно при смяната се поставя капака на въздушния филтър заедно с уплътнението и се закопчава със скобите обратно.

Смяната на въздушния филтър на купето изисква повече сръчност и някои инструменти. Той най-често е поставен ниско долу в купето, на сравнително трудно достъпно място. Вариантите на филтри и начин на монтаж са много по-многобройни от тези при филтрите на двигателя. Но ако искате да дишате чист въздух в колата и се затруднявате сами да смените филтъра, нашата препоръка е да се обърнете към специалист автомонтьор.