Предимствата на зимните гуми са безспорни през мразовитите месеци от годината, но много хора имат желанието да спестят от покупката на нови всяка година. Те си задават въпроса “Колко сезона могат да изкарат с един чифт?”. Нека разберем как се разпознават и кога е настъпил моментът за смяна?
намаления зимни гуми

Защо се използват зимни гуми през зимата

Ако на пръв поглед зимните и летните гуми си приличат, то основната особеност за моделите, предназначени за минусови температури, се крие в състава на каучука. В неговото съдържание са използвани добавки, позволяващи запазване еластичността и мекотата на каучука в подобна околна среда. Основните особености са:

  • Автомобилните зимни гуми остават гъвкави дори и в условия на минусови околни температури (до около -20 градуса), запазвайки нужното сцепление с пътната настилка, без значение колко цола са;

  • Под въздействието на теглото се увеличава контактната площ и се запазва стабилността при управлението;

  • Шарките на протектора и дълбочината на неговите канали също имат значение. Колкото повече сняг могат да поемат, толкова по-устойчиво стои автомобилът на пътя.

Колко сезона можете да карате с една покупка

Това много зависи от честотата на експлоатацията. При редовни и чести пътувания из града, качествените зимни гуми абсорбират различни по вид масла, химикали и остатъци от течности и други вещества. Наред с това, каучукът по-често се излага на суровите минусови условия и слънчева радиация, което е причина за неговото по-бързо застаряване, покриване с различни пукнатини и разрушаване на структурата му. Това води до неговото втвърдяване и невъзможност за поддържане на подходящото сцепление на пътя, увеличават се спирачният път и рисковете от ПТП.

По-рядкото пътуване ще удължи експлоатационния период на зимните гуми и те ще могат да се използват няколко сезона поред, но не повече от 7 години. Обикновено, износването се наблюдава след пробег от около 100 хиляди километра. Според българското законодателство, дълбочината на протектора не бива да е под 4 мм.

Как да определим дълбочината на протектора

На пазара днес се предлагат специални уреди за измерване на дълбочината на канала на протектора. Тези уреди се наричат дълбокомери. Имате възможност да използвате и монета от 1 лев. При нейното поставяне в канала на протектора, ако жълтият пръстен не успява да пропадне целия в канала, то със сигурност е настъпил моментът за смяна. Според сайта Medina-Med препоръчителната покупка online е от специализиран магазин, където се предлагат евтини стоки с високо качество и големи намаления.