Днес плетените чорапи са един от атрибутите на Коледа и Нова година. Искате ли да зарадвате своите близки с нещо необичайно за зимните празници? Сложете подаръците си в чорапи, които сте изплели сами. Коледните чорапи се плетат като обикновените – на пет куки. Основно е да изчислите правилно размера и да определите какви трябва да бъдат чорапите – стандартни, за да се използват по предназначение или по-големи, за да скриете подаръците и сладките в тях. За приятели и колеги може да изплетете мини чорапчета, в които да поставите нещо малко и символично. Е, ако предпочитате по-традиционно опаковане на подаръци, плетените чорапи ще бъдат чудесна коледна декорация.

Що се отнася до модела, то традиционната гладка плетка, може да се замени с релефна. Децата определено ще харесат забавни чорапи с елени, снежни човеци, пингвини, Дядо Коледа и други празнични персонажи. Ако не искате или ви е трудно да плетете фигурки, може просто да изплетете чорапите в червено и бяло, а после да ги украсите с панделки, мъниста или изрязани декорации. Да си приготвите допълнителни орнаменти, в по-големи или по-малки размери, съобразно чорапа. Да бродирате с контрастни нишки името на получателя на празничното чорапче.

За изплитането на коледни чорапи е подходяща всяка прежда със средна дебелина. Тъй като функцията на чорапите е предимно декоративна, нишките трябва да са естествени. Изработените от вас коледни чорапи със сигурност ще доставят радост на своя получател, ще му донесат празнично настроение. Те ще направят празника още по-красив, уютен и оригинален. Не отстъпват по своето значение на красиво опакованите, сложени под елхата подаръци.

Коледният чорап е нещо оригинално, мило и стоплящо при оформяне на интериора у дома за Коледа и Нова година. Колкото по-оригинално е изработеното от вас изделие, толкова повече радост и настроение ще носи. Стилни, зимни и ярки, чорапите ще сгреят сърцата на вашите близки хора. И е важно, както казахме, изплетеният чорап да е съобразен с подаръка, който ще скриете в него. И не забравяйте да направите закачалка на чорапчето, за да можете да го окачите на определеното място.

Коледните чорапи, едноцветни или пъстри, за декорация или да топлят краката ни през зимата, има във всеки дом. Мили и забавни, създаващи атмосфера на домашен уют, те не са , честно казано , предмет от първа необходимост, но имат силата да повдигнат настроението, да предизвикат усмивка, даже смях. Какво значение има, че дори никой, освен притежателите им може и да не ги види!

Традицията на плетените коледни чорапи се възражда. Изплетени от овча вълна, ангора или кашмир, украсени със скандинавски мотиви, те чудесно ще сгряват краката не само по празниците, но и през студените дни. Тези оригинални аксесоари чудесно допълват празничното настроение. Традиционните червено- бели чорапи с коледни орнаменти са идеално допълнение за атмосферата у дома. Аналогичен вариант са моделите в бяло или зелено, украсени с червени или други помпони. Наред с играчките на елхата, гирляндите и цветните лампички, те ще внесат своя дял в празничното настроение. А с приятната изненада в тях, те ще заредят всички у дома с позитивно настроение. Радостта от тях е гарантирана!