Гледането на бебе си е сериозна работа, изискваща нашето 24/7 присъствие, внимание и грижи. Сдобием ли се с отроче, се сдобиваме и с купища ангажименти, които изместват по значение всички останали. Освен ежедневните задължения, свързани с хранене, къпане, приспиване и разходки, има и още едно нещо, за което всеки родител трябва да помисли - изборът на бебешки играчки. Те са важни за развитието на бебето, за неговото пълноценно бодърстване, а и за спокойствието на мама и татко.

Кои играчки са подходящи за бебета

Има различни видове, някои от които са предназначени за деца от 0 до 12 месеца, а други за по-големи бебета, например от 1 до 2 или от 2 до 3 години, разказват от онлайн магазин Рая Тойс. Детските играчки могат да бъдат плюшени, да са предназначени за двора, да са за количка или кошара, да се използват за чесане на венци, да са образователни и т.н.
Играчки в Raya Toys

Подходящото решение е онова, което отговаря на възрастовата рамка, притежава високо качество, както и представлява интерес за пеленачето. Специалистите съветват да се избягват плюшените изделия в най-ранния период от развитието на детето, защото те задържат прах и мръсотия, които могат да са вредни за все още неукрепналия бебешки организъм.

Как да изберем подходяща

За да изберем възможно най-подходящата детска занимавка за бебе, е хубаво да се спрем на отделните възрастови групи. Това ще ни помогне да решим по-лесно какво да изберем. Ето какво би било интересно на малкото през различните периоди на развитие:

  • От 0 до 12 месеца – зрението на новородените все още не е много добре развито, което прави детските играчки дори ненужни. След няколко месеца обаче сетивата се развиват, което прави присъствието на пластмасови изделия в ярки цветове и такива, издаващи звуци и мелодии, доста важно, за да бъде вниманието на бебето ангажирано;

  • От 1 до 2 години – двигателните умения са развити, а интересът към заобикалящия свят е огромен. Подходящо решение са детските книжки, количките за бутане, конструкторите с големи части, гумени фигурки за банята и др.;

  • От 2 до 3 години – бебешкият период е вече в миналото, като в тази възраст се наблюдават доста по-големи физически и интелектуални възможности, което на свой ред разширява избора на детски играчки. Подходящите са съоръженията за двор, топките, кухните, триколките, плюшените изделия, пъзелите и т.н.

Всяка една възраст се свързва със специфични двигателни умения и умствени възможности, затова е нужно да изходим основно от този факт, когато дойде време да изберем интересни детски играчки за момичета или момчета.