Емоционален спектакъл - урок по едноименния разказ на Иван Вазов – „Една българка“ ще бъде представен на 18 май в Културен дом „НХК“ в Бургас. Началният час е 15.00 часа. Моноспектакълът е насочен към широката театрална аудитория със специален фокус върху ученици от 7-те класове, изучаващи едноименното произведение на Вазов.

Актрисата Снежина Петрова влиза в ролята на учителка по литература, за да представи своята артистична версия за един вълнуващ урок по разказа на Вазов.

За 65 минути актрисата ни превежда през шедьовъра на Патриарха на българската литература, като изиграва повече от 20 персонажа, докато ни разказва, показва, коментира, припомня, сравнява, иронизира, възпява, припява, изпява и анализира – историята, фактите, героите, теоретиците, образователната система…

Спектакълът е отличен с Награда за цялостен спектакъл и Награда за авторска музика на театралния фестивал „Нова българска драма” в Шумен през 2022 г.

Стогодишнината от смъртта на Иван Вазов през 2021 г. е повод за преоценка на неговото влияние върху най-младите читатели и търсене на нови възможности за проактивно включване на изпълнителските и визуални изкуства в образованието в училище. „Една българка“ е важен тематичен акцент в Националното външно оценяване след 7 клас.

Консултанти на спектакъла са проф. Михаил Неделчев, Биляна Курташева и екип от експерти в образователния модул на проекта: проф. Албена Хранова, проф. Клео Протохристова, проф. Миглена Николчина, д-р Николета Пътова, проф. Виолета Дечева, проф. Веселин Методиев, д-р Георги Гочев, проф. Пламен Бочков, д-р Азиз Таш и д-р Румен Петров.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и СП „Култура“, в партньорство с Нов български университет и Театър „Азарян“, НДК.