Минавах случайно покрай строителния обект, когато забелязах, че в рова, който копаеха строителните машини, има два съда, които бяха с фомата на амфори. Докато бях близо, усетих напрежение на строителната площадка, тъй като част от работниците изравяха, а други заравяха, сакаш искаха да скрият нещо. Тръгнах и се върнах след няколко минути, тогава забелязах, че в греблото на багера има части от керамични съдове. Това разказа бургаският журналист Галя Тенева, тъй като благодарение на нея археолозите откриха тракийско светилище на теерен, предвиден за строеж н жилищна сграда. Вчера БургасИНФО разказа за значението на обекта, а днес археолозите официално представиха откритията си - ВИЖТЕ ТУК. Галя Тенева получи грамота за гражданска доблест.

„За ж.к. „Изгрев“ отдавна се знае, че има археологически находки от хилядолетия. Не съм експерт, но като видях предметите предположих, че става дума за нещо много старо и вероятно ще излезе със стойност, затова подадох сигнал в полицията и посочих точното място. На следващата сутрин бях уведомена, че археолози и историци са започнали обстойни проучвателни дейности на терена. Рано тази сутрин ми съобщиха, че е открито тракийско светилище Почувствах се много радостна от впеатляващата находка. Благодаря на всички, които работиха. Нека Бургас се гордее с това откритие.“, каза още Тенева.

Припомняме, че археологическият обект е тракийско ямно светилище от V- IV в. пр. Хр. е открит при започването на строежа до бл. 190, недалеч от църквата „Свети Атанасий“.

Мирослав Класнаков – зав. отдел „Археология“ на Регионален исторически музей-Бургас заяви пред БургасИНФО, че намерените съдове са от голямо значение за Бургас.