Археологически обект - тракийско ямно светилище от V- IV в. пр. Хр. е открит при започването на строеж в бургаския ж.к. „Изгрев“. От седмици по него работи екип археолози.

Обектът се намира до бл. 190, недалеч от църквата „Свети Атанасий“.

Мирослав Класнаков – зав. отдел „Археология“ на Регионален исторически музей-Бургас, който днес беше на място, заяви пред БургасИНФО, че намерените съдове са от голямо значение за Бургас, тъй като в този район са първите археологически разкопки в рамките на града.

„Известно е отдавна, че в този район има археологически находки. Първите публикации са от 1925 г., това са първите разкопки в ж.к. Изгрев. Сега копаем тук и това са тракийски култови ями – с вино храна, амфори, съдове, има и вносна керамика, с която са транспортирали вино, зехтин.“, каза ас. Мирослав Класнаков. На място работи екип от петима археолози и около 15 работници.

„Ще изкараме всики материали, които са археологическа ценност, след това ще мине комисия от Министерството на културата, както е редът. Всички керамични съдове, които подлежат на реставрация, ще бъдат реставрирани“, каза той.

Собственикът на строителната фирма Георги Кузманов каза, че са се натъкнали на находките, когато са започнали работа по строителството на бъдещата жилищна сграда.

„Ще забавим, но в момента археолозите трябва да изкарат това, което са намерили. Така спасяваме всички находки.“, каза той.