Коронавирусът не е плод на „черната биология“ и не е създаден в лаборатория. Това каза пред bTV проф. Камен Плочев, ръководител на Първа клиника по инфекциозни болести към ВМА. "Най-съвършеното нещо на планетата се създава от природата. Този вирус е толкова съвършен, че е абсурд човешка ръка да го е пипнала. Той е уникален“, каза проф. Плочев. По думите му България е към финала на тази пандемия, съдейки по броя на регистрираните случаи. Сензационно! Китай изплю камъчето за произхода на COVID-19 Той обясни разликата между обикновения грип и COVID-19 на базата на няколко критерия. "Първият е репродуктивното число. Грипният вирус заразява по-малко от двама души, докато коронавирусът - между 2 и 4 души. Варицелата пък заразява повече от пет души. По отношение на критерия смъртност при грипа тя е 2%, докато при коронавируса - между 2 и 15%. Най-смъртоносни – със смъртност повече от 15%, са еболата и едрата шарка“, обясни проф. Камен Плочев. "Коронавирусът се намира някъде по средата – нито много заразен, нито много смъртоносен. Но все пак достатъчно заразен и тревожно смъртоносен", допълни той. От Уханския институт по вирусология направиха сензационни разкрития за К-19 Според него познанията в медицината, както и организацията на социума на човешкото общество са факторите, които са попречили естественото взривно развитие на една такава епидемия, тъй като се касае за нов вид вирус. „Хората с коронавирус, при които заболяването е протекло без симптоми, са заразни 14 дни. 55% от случаите са леко протичащи. Те са заразни в продължение на 20 дни. Средно тежките форми, които са 10%, са заразни през целия период и има 15% смъртност. При супер тежките форми смъртността е 50%“, обясни още проф. Камен Плочев. По думите му коронавирусът най-вероятно ще продължи своето пребиваване в човешкия организъм, но под различна форма. "По последни данни COVID-19 е открит в семенна течност. Явно вирусът търси къде да се скрие в имунната система – било то в централната нервна система, в тестисите, дори в окото... Така че най-вероятно ще продължи своето пребиваване в човешкия организъм под друга форма'', каза проф. Плочев. "Към финала сме на тази епидемия, клиниката ни сега е почти изпразнена, а преди и трите ни етажа бяха пълни", каза още специалистът. Той добави, че коронавирусът най-вероятно ще продължи своето пребиваване в човешкия организъм, но под различна форма.


Ето каво пише "Дейли мейл"

„Перфектната адаптация” на COVID-19 към човешкия организъм предизвика куп въпроси за произхода на вируса у австралийски учени

Специалистите са изследвали колко добре SARS-CoV-2, който предизвиква COVID-19, заразява различни животни по света. Те са установили, че коронавирусът подозрително „идеално се адаптира“ към заразяването на хора, което навежда на мисълта за изкуствения му произход, например, от китайска лаборатория. По думите на проф. Николай Петровски от Университета Флиндърс, инфекцията се свързва много по-добре с човешки, отколкото с животински клетки. Коронавирусът се свърза с рецептора ACE2 чрез шиповиден протеин и колкото по-здраво успява да се прикрепи, толкова по-малка е вероятността да бъде измит от организма. Професорът се надявал в природата да има животно, което да е по-податливо на вируса, но изненадващо установил, че коронавирусът предпочита хората. „Това е нов вирус, който никога не е бил в човешкото тяло, но той притежава изключително високо ниво на свързване с човешките рецептори, което е много изненадващо“, каза той. Професорът отбелязва, че при него и при колегите му е възникнал въпросът за произхода на коронавируса. „За пълна случайност ли става въпрос, или SARS-CoV-2 е бил създаден?”.