Оптимистичният вариант, според който разработихме нашия план, е в съответствие с предвижданията на национално ниво – стартиране на лято 2020 между 15-ти юни и 1-ви юли. В случай, че извънредното положение приключи на 13-ти май, както е планирано, ще бъдат въведени нови, по-облекчени мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. За нас е от първостепенна важност решението на здравните власти и съответно разрешението за поетапно отваряне на къщи за гости, хотели, ресторанти, механи и въобще всички търговски обекти. За да могат туристите да реализират безпроблемно своята почивка, както на територията на Приморско, така и в останалата част на България, очакваме централната власт да въведе единен стандарт-протокол за санитарно-хигиенни изисквания към местата за настаняване, за хранене и т.н. Това заяви кметът на Приморско Димитър Германов по време на днешната сесия на Общинския съвет, на която се обсъдиха конкретни мерки, които общинската администрация ще вземе за протичането на лятото.

„Наш основен приоритет ще остане опазване на здравето на хората,. Това в никакъв случай не означаа, че ще оставим извън фокуса на своята работа съхраняването на поминъка на жителите на общината. Туризмът в нашата черноморска облщина е основен двигател и препитанието на голяма част от жителите е свързано именно с него. Успешен летен сезон за нас означава успешна година.“, каза Германов.

Както вече съобщихме, конкретните мерки, които кметът Германов предложи са в две групи - такива, осигуряващи безопасност – дистанция и пространство, както и такива, осигуряващи сигурност – здравеопазване.

„Те ще бъдат в полза на бизнеса и гражданите, с цел облекчаване на режимите на ползване на общински услуги“, подчерта Германов.

Ето пълния списък с мерките:

  • Освобождаване от наем и комплексна такса за периода 13-ти март до 30-ти юни 2020 г. на търговците, които имат договори, сключени с Общината за целогодишен наем (само за изрядни платци)

  • Освобождаване от заплащане на тротоарно право и комплексна такса на търговците за месец юни 2020

  • Редуцирине на площта на търтовските зони – чрез осигуряване на отстояние на обектите над 2,5 метра, а не 1,5 метра, както е сега

  • Общината ще осигури безплатни паркинги – три такива зони в Приморско и две в Китен

  • Платените парскоместа ще бъдат отдавани на желаещите жители и държатели на бизнеси, тъй като масово собствениците на хотели и обекти желаят да имат осигурено място и да предоставят паркоместа за своите гости.

  • Средствата за планираните масови мероприятия и културни събития за месеците май и юни ще се пренасочат към друго перо на бюджета – разходи за реклама.

  • Изготвяне на препоръки на национално ниво, които да бъдат приложени на местно такова, свързано със струпването на много хора на едно място, общите помещения в хотелите и в ресторантите

  • Увеличаване на административните услуги, предоставяни онлайн

  • От началото на месец април администрацията работи с намалени месечни възнаграждения и съкратено работно време.

  • Рекламна стратегия