Разстоянието между търговските обекти ще бъде минимум 2,5 метра в Приморско това лято. Ще бъдат обособени зони за безплатно паркиране. Служителите на ОП „Чистота“ са единствените, които в момента работят на пълен работен ден, за да подгогтвят територията на морската община за летния сезон. Това са част от мерките, които съобщи кметът на Приморско Димитър Германов за протичане на летния сезон тази година, въпреки кризата с коронавируса. Той ги обяви пред Общинския съвет на днешното му редовно заседание.

„Ситуацията в която се намираме, е безпрецедентна, няма универсално решение, рано е да бъдат изчислени щетите, които ще бъдат нанесени. Дори след приключване на извънредно положение, мерките няма да отпаднат изцяло. Наш основен приоритет ще остане опазването на здравето на хората. Туризмът е препитание на голяма част от жителите. Подготвихме основните стъпки, които следва да се предприемат, за да преодолеем изпитанията. Работим от първия ден на извънредното положение. Динамиката на процесите е голяма.“, каза кметът Германов. Той очерта ситуацията до момента и заяви, че администрацията обсъжда мерки при различни сценарии за евентуалното протичане и период на кризата.

„Очакваме единен протокол за санитарно-хигиенни изисквания за местата за настаняване и за хранене“, каза той. Именно за осигуряване на безопасност ще бъде въведено отстояние от 2,5 метра между обектите в Приморско.

От заплащане от наем и такси от 13 март до 30 юни ще бъдат освободени търговците, които имат договори с общината за целогодишен наем. Търговците ще бъдат освободени и от заплащане на тротоарно право за юни 2020.

„Имаме очаквания основният турист да бъде българин, който ще пътува петък, събота и неделя и ще е с личен автомобил.“, мотирива Германов решението за обособяване на безплатни зони за паркиране.

Приморско ще разчита и на рекламна кампания, както и на позитивни новини за морската община.

„Това е безпрецедентна ситуация, като за изхода от нея всеки има своята роля“, подчерта той.

Какво още каза кметът Германов - очаквайте по-късно