689 са хората под карантина в Бургаска област, от които 328 в община Бургас, стана ясно след днешното заседание на Общинския щаб за борба със заразата.

Днес кметът на Бургас Димитър Николов инспектира работата на пункта за приготвяне на храна за Детска млечна кухня, Домашен социален патронаж, за полицаите по КПП-та и потребителите на новата социална програма „Топъл обяд“. Наличният екип в момента се справя с все по-увеличаващите се потребители на топла храна.

Над 1000 са тези на Домашен социален патронаж, 85 са полицаите, които дежурят на КПП-та, 620 са потребителите на Детска млечна кухня, 159 са ползвателите на програма „Топъл обяд“, като до няколко дни те ще станат 250. Увеличава се и броят на служителите на ОД на МВР-Бургас, които ще получават пакетиран обяд по КПП-та. Над 350 доставки на храна, лекарства и пенсии са направени от общинските екипи на хора, позвънили на обявените горещи телефони и пожелали тази услуга, за да не излизат от домовете си. На някои от тях е извършена и услугата за заплащане на битовите им сметки, за да не се струпват на опашки.

В УМБАЛ-Бургас ще правят вътрешно прехвърляне на медицински сестри от по-слабо натоварени отделения към Инфекциозно отделение, за да могат да сменят колегите си, които втори месец дават дежурства.

Общо 1478 изследвания са направени досега в Бургас. Работи се по извадка на рискови групи по метода на пуловете. Вчера са взети проби на 63 души, от които 43 са медицински лица в Белодробната болница. Изследвани са в 9 пула. Всички са отрицателни. Взето е пробонабиране на още 20 техни колеги, като резултатите се очакват днес. В понеделник ще бъдат взети проби на 50 шофьори и контрольори от „Бургасбус“. Извадката ще се разшири и със служители и потребители от домовете за стари хора.

Вчера и днес общинският кризисен щаб доставя допълнителни защитни облекла и предпазни средства на УМБАЛ-Бургас по тяхна заявка, както и контейнери за опасни био отпадъци и инвалидни колички, предоставени от Община Пловдив.

Днес общинската Дезинфекционна станция извършва обработка на Инфекциозно и Спешно отделение на УМБАЛ-Бургас. Продължават ежедневните дейности по дезинфекция на градските спирки, автобусите и обществените пространства.