Настанените в Инфекциозно отделение на МБАЛ - Айтос двама от членовете на семейство от с. Добромир, община Руен, което преди няколко дни беше тествано за COVID-19 и резулататите от пробите бяха положителни, са добре. Заболяването и при двамата пациенти протича в много лека форма, каза управителят на МБАЛ Айтос д-р Паруш Парушев.

Това стана ясно, след като днес кметът Васил Едрев събра на работно заседание Общинския кризисен щаб. До 1 април няма гражданин на община Айтос, който да е дал положителна проба за коронавирус.

Към 1 април 190 лица в община Айтос са поставени под карантина. На част от лицата карантината изтича до дни. Това са хора, които работят в чужбина и техни близки. Процесът е динамичен, едни излизат от карантина, други пристигат. Статистиката за карантинираните се води от РЗИ, полицията следи за спазването на карантинните мерки.

За целия период на извънредно положение, има само една преписка за лице, което не е установено на мястото, на което се провежда карантината му. Става дума за възрастна жена, която нарушила карантината, за да види внучето си, докладва пред кмета и щаба вр. и. д. началник на РУ-Айтос Севгин Али.

За всеки район в града и селата са сформирани полицейски екипи, които проверяват по списък лицата под карантина в своя район. Технологията по наблюдението включва - полицейският екип всеки ден да посещава дома на лицето, което е под карантина и да му звъни по телефона, за да потвърди, че е вкъщи. След това го приканва да се покаже на прозорец или тераса. Полицейските служители си тръгват, едва след като са се убедили, че лицето спазва карантианта.

От полицията докладваха още, че са взети всички мерки да няма струпване на хора в периода на раздаване на пенсиите и в храмовете в дните около Великден. Срокът за раздаването на пенсиите е удължен до 23 април, стана ясно още на заседанието.

Общината ще снабдява управлението с всички необходими материали и гориво, за да бъдат предпазени полицейските служители, и за да могат ефективно изпълняват задълженията си, заяви кметът Васил Едрев.

Стана ясно още, че телефоните на Щаба, 20 души са заявили готовност да станат доброволци в помощ на самотни възрастни хора. За сега, на горещия телефон за граждани, няма постъпили молби за помощ и подкрепа от страна на възрастни и трудно подвижни граждани.

Интерес за сега липсва, вероятно защото обхватът на социалните услуги в община Айтос е голям. Нон стоп работят Домашният социален патронаж и Обществената трапезария, които осигуряват топла храна за близо 250 души. Проектът за патронажна грижа също е в действие и включва възрастни и хора с увреждания, които получават ежедневна грижа в домовете си.

МБАЛ Айтос има необходимите защитни облекла, очила, маски, калцуни и ботуши. "За сега имаме предпазни средства", докладва още д-р Парушев. Очаква се и заявената от болницата поръчка за шлемове и медицински средства.

Щабът реши още, освен директните дарения към МБАЛ, средствата, които постъпват по дарителската сметка на Щаба, приоритетно да се използват за нуждите на болницата и за подкрепа на самотни възрастни хора.