Министърът на транспорта Росен Желязков представи мерките за транспорта, които ще бъдат предприети от страна на правителството заради извънредното положение в България и редица страни заради коронавируса.

"От 24 часа във вторник въвеждаме ограничителни мерки за полетите от Италия и Испания. Даваме възможност на наши сънародници да се приберат в понеделник и вторник. Това е уведомление до авиокомпаниите. Ако някой не иска да бъде поставен под карантина, да не пътува., каза министърът.

Указва се на авиокомпаниите да уведомят пътуващите за карантината и ако те не искат, да не пътуват, нареди Желязков.

Той каза, че е създадена организация с "България ер" да се осигурят чартърни полети до Италия и Испания за наши сънародници.

Полетите от рисковите държави ще бъдат сепарирани според информация за пътуващи от тези държави, такива пътници ще бъдат отделяни и преглеждани от РЗИ.

Ограниченията ще важат за пътуващи и от Италия, Испания, Иран, Южна Корея и Китай.

Останалите коридори: коридор между Европа и Азия остава, за да гарантира свободно преминаване на стоки през границата.

Камионите ще бъдат групирани и конвоирани. Изваждат се за определен период от време камионите от пределите на страната и те ще зареждат само на определени места. Остават коридорите от сръбска, турска, румънска и гръцка граница и се поддържа постоянен контакт със Словения, Хърватска и Сърбия - от последната е осигурен транзит през страната.

"България няма камиони, които да са в Италия", декларира транспортният министър.

Влаковете остават, но пътуванията са силно намалели. Автобусният транспорт също ще бъде редуциран след среща с превозвачи и кметове. По тяхна преценка ще се изработи схема.

В петък в България бе гласувано извънредно положение за срок от един месец - 13 март - 13 април във връзка със ситуацията и очаквания от експертите пик на разрастване на вируса. Властите въведоха противоепидемични мерки на територията на цялата страна за срок до 29 март - ограничиха пътуванията, работата на търговската мрежа, както и образователния процес - затворени са университети, училища, детски градини. От социалното министерство и работодателските организации призоваха там, където е възможно да се организира дистанционна работа на служителите.