Ще предложим най-строгите мерки да бъдат въведени за борба с коронавируса, заяви ген. Венцислав Мутафчийски, който води Националния оперативен щаб за справяне с болестта. В емоционално обръщение той призова хората да не го питат вече дали работят фризьорските салони, фитнесите и други магазинчета. „Става въпрос за човешки животи. Трябва да спасим нашите родители, баби и дядовци“, каза той и поясни, че ще бъде въведено сериозно затягане на мерките в извънредно положение, след като само за днес бяха открити нови 10 случая на заразата. Това прави 30% от досегашните и общият брой на хората с установен коронавирус вече е 41.

Ето и думите на проф. Мутафчийски.

За деня болните се увеличиха на 10, изследваме повече от 200 проби за денонощие. Увеличението на заболелите е с 30% за 1 ден. В Германия ръстът на заболелите е 50%. Цяла Еврропа взе безпрецедентни мерки, въпреки ясното самосъзнание за икономическия ефект. Въпросът е за физическото оцеляване на населението на света и то на една особено беззащитна част каквито са възрастните хора и хората с хронични заболявания. Слава Богу децата ни са пощадени,ние сме чувствиелни към нашите деца, но не по-малко чуствителни сме към нашите родители.

Наложените мерки, като че ли не дават задоволителен резултат. На централни места в София животът днес като че ли продължаваше без никакви затруднения. Към нас се задава епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история. Трябва да бъдем изключително отговорни към нас самите, нашите близки, възрастни родители, приятели, колеги. Впечатленията са, че изпаднахме в дребнотемие след обявените мерки дали фризьорските салони ще работят или магазинът за пирони. Това значи, че не знаем какво ни предстои. Предстоят ни времена на изпитания, ще се загубят човешки животи и на тези, които много обичаме, тези, които са ни отгледали, тези, които се гордеят с нашите успехи. С цялата отговорност стоя пред Вас и ще предложа на Министерски съвет да приложи най-твърдите мерки. Разбира се не бива да се посяга на магазините за хранителни стоки, аптеките. Моля ви не ме питайте за фризьорския салон, защото това ще значи, че Вие изобщо не сте разбрали за какво става въпрос. Цял ден получавам обаждания какво ще стане с фитнес залата или магазина за банички и аз им отговарям: „Опитайте се да спасите Вашите родители и дядовци, Вашето магазинче ще оцелее след като премине тази буря”.

Трябва да намалим яростта на това, което идва към нас, да снижим кривата, за да може здравната ни система да оцелее, да не се налага да правим тежки избори кой ще живее и кой ще загине, защото нямаме апарати за апаратна вентилация, да не се налага да избираме кой ще ни лекува. Гледах тежки снимки от болницата в Италия, където се разболяват и умират лекари, грижейки се за своите пациенти и със сигурност не си задават въпроса дали фризьорският им салон работи.