Запасите от суровини и хранителни продукти могат да стигнат за 2 години в зависимост от вида, дори без внос и без нова реколта.

Това обяви земеделският министър Десислава Танева преди началото на извънредното заседание на Министерския съвет. Тя говори заедно с представители на производители от хранителния бранш, предаде "24 часа".


Българските производители задоволяват изцяло вътрешното потребление, успокои тя след обявяването на извънредното положение заради коронавируса.

България е основен световен производител на зърно и към момента разполагаме с 1 700 000 тона пшеница, която ще ни стигне за повече от година. Запасите от царевица са 2 млн. тона и стигат за 2 години, а слънчоглед за олио има до края на годината, каза Танева.

Хлебопроизводителите имат запаси за до 2 години, гарантираха от асоциацията. Млекопроизводителите не зависят от внос и могат да осигурят мляко и млечни продукти за много години, заяви Димитър Зоров.

Достатъчни били и запасите от месо и риба, както и може да се осигури достатъчно бутилирана вода, както и консервирани храни.

Вирусът не живее достатъчно дълго, за да може храна да е преносител и заводите са взели всички мерки за биосигурност, гарантира земеделската министърка. Можете да сте сигурни в качеството, добави Танева.