"Спокойно! Към този момент в Бургас няма установен случай на заразен с коронавирус пациент.Въвеждаме повсеместни мерки, но ми е необходима вашата подкрепа, подкрепа с лична отговорност! Нека заедно опазим Бургас от коронавируса. Това не е краят на света. Много пъти сме се справяли и с други тежки ситуации, макар тази да е без аналог. Моля ви, спазвайте инструкциите на здравните специалисти! Не се доверявайте на информация, различна от тази, която предоставят официалните власти", обяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Той посочи като съвети: Ограничете контактите. Въздържайте се от ръкостискания. Мийте си ръцете редовно или ги обработвайте с антибактериални препарати.

"Всичко, което можем да направим като местна власт, ще бъде изпълнено. Но то няма да е достатъчно, ако не получим вашата подкрепа. Заедно можем да направим така, че възрастните хора, които са най-уязвими, да бъдат сред нас още дълги години!", добави Николов

Мерките:

☑️Собствениците и управителите на болници и медицински заведения в Бургас координираха днес действията си за реакция при кризисна ситуация.

☑️До няколко часа екип от медици ще подпомага дейността на телефон 112 и ще правят денонощна консултация по въпроси свързани с коронавируса.

☑️Медицинските сестри от училищата остават на разположение на общинския кризисен щаб.

☑️Детските градини днес работят при засилен филтър и с намален брой деца. До края на деня ще оповестим решението си за следващите дни.

☑️Прекратени са учебните занятия в университетите, филиалите, училищата, школите, в това число частните такива.

☑️Преустановени са всички спортни мероприятия на закрито, извънкласни форми и масови мероприятия, както и тренировки в училищата, спортните комплекси, басейните.

☑️Забранени са сбирките и мероприятията на пенсионерските клубове, както и тези на неправителствени организации в общественополезна дейност.

☑️Затворени за външни посетители са всички културни институти, читалища и сгради, в които се провеждат културни мероприятия, репетиции и други занимания.

☑️Затворени за външни посетители са Младежки културен център – Бургас, Регионална библиотека „П. К. Яворов“, РИМ – Бургас, Експо-център „Флора“ – Бургас, зали за репетиция на Летен театър – Бургас, Бизнес-инкубатор, Туристически информационен център; Центровете за обществена подкрепа, Център за социална рехабилитация и интеграция, дневните центрове за деца и възрастни, Общински исторически музей и Авиомузей, галериите.

Да се ограничат частните мероприятия с масов характер на открито и на закрито.

☑️Дейностите на Културен център „Морско казино“ и „Обреден комплекс“ ЕООД, свързани с провеждане на сватбени церемонии, да се изпълняват при засилени мерки на превенция.

☑️Дейностите на Центровете за деца с увреждания, Домовете за стари хора, Приют за бездомни, Защитени жилища - да се осъществяват със засилени мерки на превенция, както на работниците и служителите, така и на потребителите.

☑️Всички превозвачи, които изпълняват автобусни превози, да създадат организация за превенция на служителите, ежедневна цялостна дезинфекция на превозните средства, регулярно почистване на филтрите на климатиците, както и дезинфекция на всички често докосвани повърхности – дръжки, прозорци и ръкохватки, след всеки курс. При неизпълнение на предписанията, на превозвачите ще бъде отказан достъп до автогарите на територията на гр. Бургас.

☑️Всички управители на търговски дружества, в това число търговски вериги, банки и други, работещи с клиенти, да създадат организация за дезинфекция по няколко пъти на ден на клиентските пространства и всички често докосвани повърхности – дръжки на кошници и колички за пазаруване, парапети, ескалатори, дръжки на врати, кранове на мивки, бутони на асансьори, банкомати и вендинг автомати.

☑️Служителите от Домашния социален патронаж в Бургас са оборудвани със защитни облекла. Те ще продължат да помагат на възрастните хора с покупки на храни и лекарства.

ОЩЕ МЕРКИ:

⚠️Детските градини и ясли в Община Бургас се затварят до второ нареждане в изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването.

⚠️Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с ❗ИЗКЛЮЧЕНИЕ на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите.

⚠️Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.

⚠️Преустановяват се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование.

⚠️Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други).

⚠️Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа на служителите си.

❗Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

⚠️Преустановяват се детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.