Хиляди хора се връщат по селата си с надежда да се предпазят от коронавируса. Това са предимно по-възрастните, които попадат в най-рисковата група, а също и хората със свободни професии, които имат къщи на село.

Най-рисковият период за разпространението на коронавируса COVID 19 ще е до средата - края на месец Май, когато по-високите температури ще елиминират основният риск от разпространението на заразата по естествен път.

Един от ключовите проблеми в момента в България, е че медиите разпространяват информацията за официално регистрираните случаи на заразени с коронавирус, но не отчитат това, че заради инкубационният период от между 3 и 24 дни (по данни на Световната здравна организация - СЗО), всъщност броят на заразените вероятно е в хиляди, но не може да бъде "измерен официално".

Най-добрата защите в момента е превенцията, като се преустановят излишни пътувания, разходки, срещи и контакти.

В условията на глобална пандемия, става ясно колко голяма е зависимостта на хората от градския им начин на живот и неспособността сами да произвеждат храна. Малкото изключения на независими от системата и условията хора в селата, ще са именно тези, които са най-защитени в настоящата здравна и икономическа криза.