"От утре бургаските ученици са на училище. Знам, че много от вас са притеснени от това решение. То не беше лесно и за нас, представителите на институциите. Обстановката и в света, и в България е тревожна, и с това не ви казвам нищо ново. Но не можем да позволим животът да спре, образованието да спре. Независимо дали одобрявате или не това решение, искам да ви уверява, че за мен като кмет и за институциите няма нищо по- важно от здравето и сигурността на всеки един човек". Така се обърна към бургазлии кметът Димитър Николов, след като Областния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания взе решение за край на грипната ваканция. Припомняме, че тя свърши за учениците от всички общини в Бургаска област, с изключение на Поморие.

„Грипна епидемия не означава само да не се ходи на училище. Има пациенти, които чакат своите операции, а близките им се тревожат за тях. В момента те са забранени. Има стотици пациенти, които очакват консултациите си при лекар. В момента те са забранени, а близките им се тревожат за тях. Има стотици хора, които имат близки, настанени в болниците и не могат да ги видят, защото това е забранено.

Решението за грипна ваканция се взема на база на конкретни цифри за брой заболели. Фактите са категорични: в Бургас броят на заболелите, не само от грип Б, но и от остри респираторни заболявания, е намалял драстично през последните дни.“, подчертава кметът Николов.

Той коментира и мерките, взети за недопускане на коронавируса.

„Коронавирусът, от който всички ние се притесняваме, не е рисков за подрастващите, а за възрастните хора. И въпреки че Бургас в момента не е сред засегнатите градове, не само изпълняваме стриктно всяко изискване на националния щаб, но и се презастраховаме с други допълнителни мерки.

Следя непрекъснато всяка една информация или данни за ситуацията в Бургас и страната. Ако съществува дори най- малката промяна на ситуацията, касаеща здравето на хората, аз ще съм първият, който ще реагира. Дори да чувам подмятания, че едва ли не все се презастраховам при кризисни ситуации.

И накрая. Много ми се иска да имате повече доверие на властите, на лекарите. Социалните мрежи са поле на емоции. Но решения не се вземат заради фейсбук емоция. Има правила, алгоритми, закони, които трябва да се изпълняват. В случая – те са определени от медиците, не от социалните мрежи.

Нека опитаме да бъдем по- спокойни. Ще изтърпим немалко ограничения, но вярвам в личната отговорност на всеки и че ще е за добро. Бъдете здрави!“, завършва кметът.