Жителите на Централна градска част, квартал "Възраждане" и комплексите "Лазур", "Братя Миладинови" и зона Г на "Меден рудник" имат възможността да подобрят чувствително комфорта в домовете си за предстоящия зимен сезон, като подменят напълно безплатно старите печки на дърва и въглища с нови уреди на екологично гориво.

За да осигури тази възможност, Община Бургас кандидатства и получи възможността да се включи в интегрирания проект по Програма LIFE - "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух".

Приемът на документи продължава до 31 март на адрес гр. Бургас, ул. "Трапезица" No 5 /зад хотел "Бургас"/ - всеки работен ден от 15,00 до 19,00 ч.

Всички изисквания, на които трябва да отговарят кандидатите, необходимите документи, критериите за оценка и класиране са публикувани на интернет страницата на Община Бургас: https://www.burgas.bg/bg/info/eventdetails/1440/38238.

На сайта са публикувани всички необходими бланки, които кандидатите трябва да попълнят за участие в програмата. Гражданите ще имат възможността да получат допълнителна информация и съвети при попълването на документите и на телефон 056/ 84 38 91.

В пилотната фаза ще бъдат подменени отоплителните уреди на 80 домакинства в Бургас, а в следващите на още 1914. Уредите се подменят безплатно, като процедурата включва премахване на старите и монтиране на новите отоплителни системи. Оборудването има гаранционен срок от 5 години.

Подмяната на старите печки на дърва и въглища с нови уреди на екологично гориво ще даде на домакинствата няколко важни предимства.

Първото от тях е, че въздухът както в жилищните помещения, така и навън ще бъде по-чист. Това първо ще почувстват членовете на домакинството, което се отоплява на дърва и въглища.

Здравето преди всичко е мото, което всеки се опитва да следва и отоплението в дома също има отношение към тази тема. При горенето на дърва и въглища се отделя голямо количество пепел и сяра, които са токсични за организма. Чрез алтернативните източници на топлинна енергия като пелети и природен гази рискът за здравето от вдишването на вредните емисии чувствително намалява.