"Няма повод за паника във връзка с коронавируса в Бургас". Това заявиха членовете на общинския кризисен щаб след свое заседание, свикано от кмета Димитър Николов.

Както вече съобщихме, Общинският кризисен щаб набеляза днес превантивни мерки за борба със заболяването. Като консултанти в щаба са привлечени още деканът на Медицинския факултет в Бургас доц. д-р Велинов, завеждащият на Инфекциозно отделение д-р Йотов, бившият заместник-кмет на Община Бургас д-р Лорис Мануелян, както и директорът на Регионалната здравна каса д-р Добрев.

Болниците в област Бургас имат готовност да направят необходимата реорганизация, за да поемат пациенти със съмнения за коронавирус. На заседанието днес стана ясно, че на първо време може да се разчита на 40 легла в Инфекциозно отделение, 20 легла в инфекциозното отделение в болницата в Айтос, 20 - в болницата в Средец и 7 в Белодробната болница в Бургас.

Спешният център има готовност да отдели 2 линейки, които да се използват единствено за транспортиране на пациенти със съмнения за коронавирус.

Всички здравни заведения разполагат със защитни облекла и маски до края на седмицата. Очаква се в четвъртък да бъдат осигурени и нови количества от Националния кризисен щаб, които ще бъдат разпределени в болничните и извънболничните заведения.

РЗИ-Бургас получава ежедневна информация от Гранична полиция за всеки гражданин, който идва от рискова държава и остава на територията на областта. Контролът дали се спазва карантината е поверен на МВР и НОИ.

Общинската дезинфекционна станция е заредена с достатъчно дезинфектанти на алкохолна основа за обработка на повърхности, както и с разтвори за дезинфекция на ръце.

В момента се обработват заявките от автогари, жп гара, социални заведения, билетен център, публични пространства, спортни зали и териториални дирекции за осигуряване на достатъчно количества дезинфектанти и диспенсъри за лична хигиена.

Ще бъдат осигурени препарати и за приюта за бездомни и всички социални заведения, изработват се и информационни материали за пенсионерските клубове и потребителите на Домашен социален патронаж. Ще бъдат уведомени пенсионерските клубове да се въздържат от сбирки и събирания, например отчетно-изборните им събрания, които започват тази седмица.

Ще бъде издадена заповед до всички директори на детски градини и училища за осигуряване на консумативи за лична хигиена - сапуни и дезинфектанти в учебните заведения.

По отношение на градския транспорт:

- Всяка вечер ще се извършва дезинфекция на автобусите;

- Всяка седмица ще се извършва дезинфекция на филтрите на климатиците в превозните средства;

- Между съответните курсове - ще се дезинфектират дръжките в самите автобуси;

- До няколко дни контрольорите в автобусите ще бъдат снабдени с предпазни маски, поръчани са количества на специализирани шивашки фирми в града;

- Ако бъде отменена грипната ваканция в Бургас, общинският превозвач има готовност за увеличаване на превозните средства, които обслужват пътници в пиковете часове.

От тази седмица започва и по-ускорено миене на улиците, графикът ще бъде публикуван днес.

Уведомени са управителите на големите търговски центрове в града и веригите магазини да извършват няколко пъти на ден дезинфекция на търговските пространства, както и на количките за пазаруване, които се ползват от потребителите.

Дезинфекционна станция-Бургас разполага с перицидни лампи, които ще се включват в помещения с голям поток от хора /фронт офиси/ и които извършват дезинфекция след работно време.

Планираните културни мероприятия на територията на Община Бургас се отлагат. Планираните спортни събития ще се провеждат без публика. Забранява се провеждането на масови мероприятия с участието на деца.

Обществените сгради могат да разчитат на 4 машини за дезинфекция, които се намират в РЗИ-Бургас, както и на специализираните дезинфекционни фирми.

Заради липсата на маски за еднократна употреба в аптечната мрежа, Община Бургас прави проучване на специализирани фирми, на които да бъдат поръчани количества маски от текстил.

Остава засиленият филтър и дезинфекция в детските градини и ясли на територията на общината.

Мерките са превантивни, няма основание за паника и притеснения. В състава на общинския кризисен щаб участват директорът на РЗИ-Бургас - д-р Георги Паздеров, директорът на УМБАЛ-Бургас - д-р Бойко Миразчийски, директорът на Белодробната болница - д-р Евелина Трошанова, представители на общинските здравни заведения, представител на Комплексния онкологичен център, заместник-кметът по образование и здравеопазване Йорданка Ананиева и председателят на Общински съвет-Бургас - проф. Севдалина Турманова.