Малко Търново празнува за берекет днес празника Трифон Зарезан. Празникът започва със света литургия за благоденствие в храм „Света Богородица“. Ще бъде извъшен водосвет и ритуално зарязване на лозе в местността Пряслопа. Както традицията повелява – ще бъде коронован цар на лозята. Ще бъде проведен конкурс за най-добро домашно бяло и червено вино, а по-късно хора и песни ще огласят местността. Освен наградите за най-добро бяло и червено вино ще бъде връчена и награда от кмета на Малко Търново - свински бут за осоляване!

Нека е берекет, пожелават от общинската администрация.

Трифон Зарезан е празник на лозарите, градинарите и кръчмарите и го отбелязваме по стар стил на 1 февруари. Смята се, че какъвто човек срещнеш сутринта на улицата на Трифоновден, такъв ще ти е късметът. Имен ден отбелязват Трифон и Лозан.

Според българските народни традиции Свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята.

Трифоновден е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари. На 1 февруари се празнува Трифоновден, на 2 февруари - Сретение Господне, а на 3 февруари - Свети Симеон.