Коледните празници в Бургаския край, какви са поверията, народните традиции и обредите, ще разкаже В последната за 2019 г. музейна лектория- главният уредник на отдел „Етнография“ Пламена Кирова. Честванията започват още от началото на месец декември с празничен цикъл посветен на светците Сава, Варвара и Никола. Кулминацията са коледарите, които известяват раждането на Млада Бога.

От лекторията ще можете да научите още за обредните трапези, хлябовете изпечени специално за Коледа и коледарите, и за традициите по време на тези дни.

Пламена Кирова ще сподели и впечатления от откриването на изложбата „Коледните празници от Бургаско“, която се откри преди седмица в алпийския ски курорт Ваграйн. Авторската изложба на Бургаския музей е част от представянето на българската култура в Австрия и ще остане за зимния сезон в музея Stille Nacht („Тиха нощ“).


Традиционната лектория на Бургаския музей ще се проведе тази събота, 14 декември, от 11:30 часа в Етнографската експозиция на ул. Славянска 69 (зад църквата „Св. Св. Кирил и Методий“).

Входната такса е преференциална – за възрастни 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.