Приказен Никулден в Приморско: Кулминацията е в ръцете на Лазермен и Шехерезада, ще палят с децата 10-метровата елха

img
Снимка: архив БургасИНФО


Приморско и Китен усилено се готвят за празника на моряците и рибарите – Никулден. Денят на Св. Николай Мирликийски-Чудотворец по традиция ще бъде специален за жителите на двата града. Целодневната програма за малки и големи на 6 декември е подарък от Общината за големия празник.

Никулденските тържества ще започнат с празнична Света литургия.

Тя ще започне от 9.30 часа в църквата „Св. св. Кирил и Методий“, отслужена от отец Гавраил в чест на покровителя на морето и за благоденствие на Приморско.

В 10.30 часа ще тръгне традиционното литийно шествие към пристанището, където в морето ще бъдат хвърлени венци в памет на загиналите моряци и рибари. Венци ще бъдат положени и на паметната плоча на загиналите рибари от далян „Кондрус“ в морската градина .

От 11.30 часа пред сградата на Общината в Приморско също по традиция ще се раздава осветена рибена чорба, печена риба и вино.

Празничната програма ще продължи от 18 часа в центъра на града, където за малките приморчани ще бъде показан спектакъла „Коледни искри“. Водещ на шоуто ще е известният в българския ефир Жоро Низамов от „Като две капки вода“, а „Лазермен“ и приказната „Шехерезада“, заедно с децата на Приморско, ще запалят светлините на 10- метровата елха и ще поставят начало на отброяване дните до Рождество и началото на новата година.

Красива светлинна заря ще нанесе финалните щрихи на Никулден в Приморско и ще даде старт на Коледните и Новогодишни празници.

За празника усилено се готвят и в Китен. Програмата там ще започне от 12:00 часа с хвърляне на венци на пристанището в памет на загиналите моряци и рибари. От 12:30 часа ще бъде извършено освещаване на рибен курбан, печена риба и вино, с които ще бъдат почерпени жителите и гостите на морския град.

Самодейните състави към читалището ще отправят своя специален празничен поздрав с програма, която ще започне от 16 часа, а коледните светлини в Китен ще грейнат в 17 часа.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас

Битката на Жана за 11 годишния Борислав

Трагедия на Моста в Бургас