Агенцията по храните (БАБХ) издаде 20 акта на ученически столове и кухни в детски градини след масови проверки в 2462 кухненските блокове, бюфети и столове в детски заведения.

По време на проверката са иззети около 13 кг бисквити, солети и халва с вложени палмови и кокосови мазнини, също толкова и кашкавал, 4 кг брашно, около 6 кг кренвирши, които също не са произведени по утвърден стандарт. Нарушения има и сред безалкохолните напитки, както и в айряна със сол.

В Бургас, Кюстендил, Пловдив и София-град са били извършени и 18 проверки по сигнали от родители и потребители в училищни столове и лавки. В училищните бюфети на територията на Кюстендил и София е установено предлагане на чипс с различни вкусове, соленки, бисквити, както и кексчета, които са в несъответствие с Наредба №8. За откритите 57 опаковани храни са издадени предписания за премахването им от обектите, като следва и провеждане на обучение на персонала за стриктно спазване на наредбата.

В училищен бюфет на територията на Пловдив е установено предлагане на кроасани с какаов пълнеж, които също не отговарят на изискванията в наредбата, за което на управителя е връчен акт.