Църквата в Бургас излезе на литийно шествие в центъра на Бургас по молба на 600 миряни. Те са поискали молебен в защита на българското православно семейство. Бургас не помни през последните години църквата да е взимала по подобен начин отношение по обществен проблем. Сред участниците в шествието бяха лицата, познати от протестите срещу т.нар. Стратегия за детето.

Шествието тръгна от православния храм Св. Йоан Рилски, премина по главната улица „Александровска” и стигна до най-голямата улица в Бургас „Св. Кирил и Методий”, където беше извършен молебенът. Сред присъстващите бяха забелязани двама кандидати за кмет, както и кандидати за общински съветници.

„Това е света лития и молебен за защита на православното българско семейство. В сливенска митрополия постъпи подписка от над 600 миряни, в която беше отправена молба да се извърши молитва за правосланото семйество и православния български народ. Светият синод има становище за стратегията за детето. Знаете министър-председателят каза, че няма да има никаква стратегия, така че това не е политическа акция, а молебен за българското семейство”, каза епископ Йеротей, викарий на сливенския митрополит Йоаникий.