Българските земеделци и животновъди ще получат близо един милиард лева - от 18 октомври до края на годината. Това обяви министърът на земеделието Десислава Танева. Тя и премиерът Бойко Борисов посетиха 15-тото юбилейно "Национално животновъдно изложение Сливен 2019".

Танева разясни, че началото ще е на 18 октомври с националната преходна помощ, която е 55 процента от ставката за говеда и кози без селекционен контрол.

Продължаваме с изплащането на държавната помощ за пчели за зимните пръскания, на 1 декември - обвързаната подкрепа за всички категории животни, всички схеми на сто процента окончателни плащания, разясни графика тя.

По думите й за пръв път в обичайната практика, за първа година, до 20 декември ще бъде платена мярка 13-1 /необлагодетелствани райони/. Парите ги има - национални и европейски, увери Танева.

С Горанов /Владислав Горанов, министър на финансите - бел.реп./ и Танева сме се разбрали преди Нова година, около Коледа, да направим всички плащания и хората да са доволни, обобщи премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.