Демокрация е. Всеки може да си сложи какъвто уред иска вкъщи, да събори стени, да си премести мивката на терасата, а тоалетната в хола, да разбие де що може и да крещи "Моят дом е моята крепост" - нямате право да влизате!
Подобен е случаят в бургаски блок, в който обитателите са на път да се вмиришат, четвърти ден нямат с какво да се изкъпят, от топлите кранове тече ледена вода, а от "Топлофикация" лазят втори ден из абонатната станция и вдигат ръце.
Авторът на поразията е неизвестен. Никой не си признава за бойлера, а техниците са сигурни, че има сложен такъв и то свързан неправилно.
От фирмата обясниха, че нямат право да влизат по домовоте и да правят проверки в баните.
Не може нито с полиция, нито с прокурорска заповед, тъй като етажът е неизвестен.
Единствено нарушителят може да бъде открит от живущите. Да, ама ядец. Едни са на работа, други не допускат никого в апартамента си и се зъбят на всеки, други обидено крещят, вие ли ще ми кажете, че е моят бойлер. И започват скандалите.
Всеки обвинява всеки, а вода няма.
По-зле. Няма лошо да си сложиш бойлер, но трябва да си специалист. А у нас всеки се прави на майстор и свързва уреда, както му падне. Какво му пука, че другите после няма да имат вода? Той нали има?!
Не пуска никой да види "майсторлъка" му, ерчи се на останалите и и им тряска вратата под носа.

Така заради икономии, заради бабаитлък, заради самоувереност, а често и заради кражба на вода съседи масово се гледат на кръв. Рецептата на топлофикация е служебен домоуправетел, повече пълномощия за проверяващите и нов закон за топлоснабдяването.

А нашата е повече уважение към хората, с които живееш, защото никога не знаеш кога ще ти потрябват. И повече човещина, защото живеем в страшни и егоистинчни времена и последното, което ни трябва вечер след работа са вдигнато кръвно, стидена вода и междусъседски скандали.