И пастори тръгват по къщите, за да убеждават хората да пуснат учениците на училище

Около една трета от учениците, които в понеделник бяха взети от училище от родителите си, се върнаха в клас, обобщи във вторник началникът на РИО в Сливен Милена Чолакова. Някои от майките дори се извинили на учителите. Директорът на сливенското основно училище "Братя Миладинови" Митко Митев, в което има общо 1291 ученици, каза пред "24 часа", че за първата смяна, в която учат по-малките, днес са дошли около 20 процента от децата. С тях са водени нормални учебни занятия.

Очакванията са до края на седмицата обстановката в Сливен да се успокои напълно и всички ученици да се върнат в клас. В понеделник към 10,30 часа стотици родители от циганския квартал на града "Надежда" нахлуха в двете основни училища в квартал "Даме Груев" - "Братя Миладинови" и "Юрий Гагарин", и прибраха децата си вкъщи, подскрижени от слухове, че социалните служби ще отнемат всички отрочетата, които не са припознати от бащите си, за да бъдат отведени те в интернати. А проблемът е, че повечето деца в този квартал са такива. И не толкова, защото нямат бащи, а защото на майките е по-изгодно да се водят като самотни майки и заради това да получават по-големи социални помощи.

Слуховете стигнаха и до съседното на Сливен село Тополчани, в което учениците също бяха прибрани без време от училище. Хората не обясняват много-много как са стигнали до тях тези слухове - главно говорят за интернет, но някои споменават и за обаждания по телефона, както и за неизвестни до момента емисари, уж дошли намясто в махалата да агитират.

От полицията в Сливен вече образуваха досъдебно производство по член 326 от Наказателния кодекс срещу неизвестен извършител. В хода на разследването досега са привикани и разпитани най-активните в социалните мрежи по темата, а една от публикациите във Фейсбук била и свалена. За беседа били поканени и организаторите на протеста в събота в квартал "Надежда", който се обяви против незаконното сметище до къщите на хората, на което миналата седмица при нелеп инцидент загина случайно преминаваща от там жителка на квартала. До момента по случая няма задържани или обвинени за предизвиканата паника.

Според прессъобщение от областната управа в Сливен, изпратено днес след обяд до медиите, до момента били събрани данни, че напрежението в понеделник било провокирано от майка, която живее в южния край на циганския квартал "Надежда". Нейният дом бил посетен от социални работници във връзка с раздялата със съпруга й. Целта на посещението обаче не е бил да се отнемат децата й, а да се установи намясто какви са условията за отглеждането й.

В същото време органите на реда проверяат и други сигнали за авторството на фалшивите новини, се казва още в съобщението.

Миналата година с помощта на т.н. мобилни групи в Сливен били върнати на училище 1003 деца и опасенията сега са, че случилото се в понеделник може да върне този процес много назад и да зачеркне усилията на много хора.

Но за да се успокои обстановката съвсем, учителите и общинските власти имат още много работа. От днес след обяд учители и социални работници тръгнаха по къщите на учениците, за да разясняват, че новините за отнети от семействата им 2 деца са фалшиви и че няма как по българското законодателство това да се случи, освен при крайна необходимост и то с решение на съда за доброто на детето.

"В деня на масовата психоза от полицията ни посъветваха да изчакаме с посещенията един ден, за да се поуспокои обстановката. В понеделник при хората намясто бяха само медиатори. А с децата, част от които също са стресирани, в училище ще работят още психолог, педагогически съветник и ресурсен учител", обясни директорът Митев.

В акцията ще се включат доброволно и пасторите на евангелските църкви, които в квартал "Надежда" са 17 и имат голямо влияние над местните. Те не са съгласни с казаното сутринта във вторник в бТВ от премиера Бойко Борисов, който обяви, че е разпоредил на ДАНС и МВР да разследват случая и се закани: "И ще ги хванат разни пастори партийни, които отиват и плашат хората".

"Коя партия ме е сложила тук, че да бъда партиен пастор. Аз съм тук, за да служа на живия Бог. Всеки ден се моля за правителството и каня премиера на служба в моята църква, за да види и чуе какво и как проповядваме", каза днес пред "24 часа" по телефона един от пасторите в "Надежда" - брат Илия Миланов от Евангелската петдесятна църква. Той обясни, че съветвали децата да ходят на училище и да се учат, защото само така ще успеят в живота. Убеждавали и родителите да пускат редовно децата си на училище.

"Благодарение на нас кварталът се кротна, хората са разумни и в общината знаят това. Но аз мисля, че хората имат своите основания да се страхуват, докато ги има Истанбулската конвенция и Норвежкият опит в работата на социалните им служби. Това са плевели в градината на просперираща християнска Европа и на хората трябва постоянно и достъпно да се обяснява това", допълни пасторът.