В две сливенски училища с преобладаващи ромски ученици днес е спрян учебният процес. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Причината е, че родителите са взели децата си от класните стаи заради слухове, че те ще им бъдат отнети от социалните служби в изпълнение „Стратегията за детето“.

В 6-то Основно училище учебен процес е имало до 10.00 часа, потвърдиха от учебното заведение. Над 500 деца от първа смяна са били изведени от родителите си, въпреки опитите на училищното ръководство да обясни, че тези слухове са неоснователни.

Втора смяна също няма да има. От училището днес ще обходят родителите и заедно с ромски медиатори ще се опитат да ги убедят, да пуснат децата в училище.

Директорът на 8-мо училище, където днес също е спрян учебният процес, Галя Илиева отказа коментар. Полицията е осигурила охрана и безопасното извеждане на децата и преминаване им до ромския квартал „Надежда“, допълва "Фокус".

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който днес е в Сливен, заяви, че е информиран за случая. По думите му в кварталите с ромско население се спекулира със страховете и става въпрос за добре организирани групи.

„По мое мнение, някой се опитва да създаде страхове и внушения. Някой се опитва да подмени на проблемите, които има. Много по-голям проблем е това, че децата не посещават училище, а не това, че те ще бъдат отнети. Колко случаи на отнети деца има у нас? Редно е учителите да успокоят родителите, и да им обяснят, че някой се опитва да ги подведе“, заяви министър Вълчев.